reklama

środa, 17 listopada 2021

Zupa pizzowa

Przygotowywałam już różne zupy typu kebab, gyros, ale pizzową nigdy. Dlatego po skosztowaniu jej u naszej córki, która robiła ją w termomixie tak mi zasmakowała, że  postanowiłam przygotować taką, ale w tradycyjny sposób. Wyszła pyszna , pożywna zupa, która zaserwowana z pieczywem może byś śmiało podawana na wszelkich uroczystościach rodzinnych i nie tylko.

Składniki:

3 ząbki czosnku

mała cebula

2 czerwonej papryki 

2 puszki pomidorów krojonych

150 gram szynki gotowanej

200 gram pieczarek

150 gram wody

100 gram serka topionego 

100 gram śmietany rama

1 łyżka skrobi

kostka warzywna

2 łyżki ziół prowansalskich

łyżka oregano

sól

pieprz

pieprz ziołowy

papryka mielona ostra

olej

Sposób przygotowania:

Na rozgrzany olej w garnku wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę przesmażyć. Dodać oczyszczoną z gniazd nasiennych,  pokrojoną paprykę, pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojoną w kostkę szynkę i razem dusić. Dodać pomidory z puszki, wodę, kostkę warzywną,  serek, przyprawy  i  wszystko razem gotować. Na koniec dodać śmietanę rozmieszaną ze skrobią i chwilę jeszcze gotować. Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz