Przygotowywałam już różne zupy typu kebab, gyros, ale pizzową nigdy. Dlatego po skosztowaniu jej u naszej córki, która robiła ją w termomixie tak mi zasmakowała, że postanowiłam przygotować taką, ale w tradycyjny sposób. Wyszła pyszna , pożywna zupa, która zaserwowana z pieczywem może byś śmiało podawana na wszelkich uroczystościach rodzinnych i nie tylko.
Składniki:
3 ząbki czosnku
mała cebula
2 czerwonej papryki
2 puszki pomidorów krojonych
150 gram szynki gotowanej
200 gram pieczarek
150 gram wody
100 gram serka topionego
100 gram śmietany rama
1 łyżka skrobi
kostka warzywna
2 łyżki ziół prowansalskich
łyżka oregano
sól
pieprz
pieprz ziołowy
papryka mielona ostra
olej
Sposób przygotowania:
Na rozgrzany olej w garnku wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę przesmażyć. Dodać oczyszczoną z gniazd nasiennych, pokrojoną paprykę, pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojoną w kostkę szynkę i razem dusić. Dodać pomidory z puszki, wodę, kostkę warzywną, serek, przyprawy i wszystko razem gotować. Na koniec dodać śmietanę rozmieszaną ze skrobią i chwilę jeszcze gotować. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz