reklama

poniedziałek, 22 listopada 2021

Wegetariański strogonow z pieczarek

Wegetariańskiego  Strogonowa z pieczarek miałam okazję jeść u córki i muszę przyznać, że bardzo mi zasmakował. Jednak ona zrobiła go w termomixie, ja zaś postanowiłam przygotować go tradycyjnie bez tego urządzenia. Fakt trwało to dłużej, ale ja z racji tego, że lubię gotować i eksperymentować  w kuchni nie wyobrażam sobie gotowania w termomixie.

To jest urządzenie dla osób zapracowanych, nie mających ani czasu, a w wielu przypadkach i dla tych, którzy zaczynają dopiero swoją przygodę z gotowaniem. 

Składniki:

1 mniejsza cebula

1  ząbek czosnku

łyżka  masła

300 g pieczarek

kieliszek białego wina, wytrawnego

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1/2 kostka bulionu warzywnego rozpuszczona 1/2 szkl. wrzątku

łyżka musztardy Dijon

sól

pieprz

pieprz ziołowy

100 g śmietany 30%

łyżeczka skrobi kukurydzianej

łyżka  soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

posiekana natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Na patelni roztopić masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Chwilę dusić. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i razem przesmażyć. Wlać przygotowany bulion, wino, dodać koncentrat pomidorowy, musztardę, przyprawy, wymieszać i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 15 min. Na koniec  śmietanę wymieszać z skrobią i dodać do potrawy. Chwilę jeszcze gotować i ewentualnie dodać sok z cytryny do smaku. Ten wegetariański strogonow zaserwowałam z ugotowanym ryżem. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz