Przygotowywałam różne rodzaje lecza, a to z dodatkiem pieczarek, a to z dodatkiem cukinii, z kiełbasą i boczkiem, nawet z mięsem mielonym. Jednak tym razem postanowiłam do mojego lecza dodać dynię, by przekonać się, jaki będzie tym razem smak mojej ulubionej potrawy. Musę przyznać, że leczo z dodatkiem dyni okazało się bardziej zawiesiste, wyjątkowe w smaku i według nas to chyba najlepsze leczo jeżeli chodzi o smak.
Składniki:
1 kg papryki kolorowej
puszka pomidorów krojonych
1 mała dynia Hokkaido
30 dkg boczku wędzonego
0,5 kg kiełbasy wiejskiej
sól
pieprz
pieprz ziołowy
szczypta ostrej papryki mielonej
Sposób przygotowania:
Boczek pokroić w drobniejsza kostkę, wrzucić do garnka i wytopić. Następnie wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i chwilę przesmażyć. Dodać wypłukane i pokrojone papryki, obraną i pokrojoną w kostkę dynię. Kiełbasę obieramy ze skórki, kroimy w większa kostkę i dodajemy do reszty. a koniec dodać pomidory. Jeżeli jest taka potrzeba dolać odrobinę wody i razem wszystko dusić. Na koniec doprawić. Podawać z pieczywem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz