reklama

czwartek, 4 listopada 2021

Roladki z mielonego z nadzieniem, otulone bekonem

 

Od dawna poszukiwałam jakiegoś przepisu z udziałem mięsa mielonego, ale jakoś nic konkretnego nie znalazłam, a tradycyjne dania już się trochę przejadły. Jednak przypadkowo na YouTube zaintrygował mnie przepis z mięsa mielonego i nadzienia z sera żółtego i jajek, który postanowiłam zmodyfikować i stworzyć własne danie obiadowe. Pozmieniałam trochę składniki, dodając takie, które my lubimy i wyszło pysznie. Roladki zaserwowałam z pieczonymi ziemniakami i koreczkami z ogórków z papryką. 

Składniki:

200 g bekonu wędzonego 

500 g mięsa mielonego

1 jajko

1 mała cebula

łyżka musztardy

1/2  łyżeczki soli

1/2  łyżeczki pieprzu czarnego

1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

sos sojowy do smaku

3 łyżki bułki tartej

Składniki nadzienia:

2 ugotowane, starte na tarce jajka

czosnek mielony

100 g sera żółtego startego

2 łyżki majonezu

posiekana natka pietruszki

Sposób przygotowania nadzienia:

Wszystkie składniki nadzienia dokładnie wymieszać. 

Sposób przygotowania kotletów mielonych:

Mięso wymieszać z surowym jajkiem, drobno posiekaną cebulą, bułką tartą i musztardą. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, pieprzem ziołowym  i sosem sojowym  na pikantnie. Dokładnie wyrobić na jednolita masę, a następnie formować spłaszczony placuszek, na środek którego kłaść kulkę nadzienia i formować roladki. Tak przygotowane mięso zawijać w bekon i układać w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym, przykryć i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 35 minut, a następnie odkryć naczynie i piec jeszcze 10 monut, by roladki ładnie się zrumieniły. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz