Od dawna poszukiwałam jakiegoś przepisu z udziałem mięsa mielonego, ale jakoś nic konkretnego nie znalazłam, a tradycyjne dania już się trochę przejadły. Jednak przypadkowo na YouTube zaintrygował mnie przepis z mięsa mielonego i nadzienia z sera żółtego i jajek, który postanowiłam zmodyfikować i stworzyć własne danie obiadowe. Pozmieniałam trochę składniki, dodając takie, które my lubimy i wyszło pysznie. Roladki zaserwowałam z pieczonymi ziemniakami i koreczkami z ogórków z papryką.
Składniki:
200 g bekonu wędzonego
500 g mięsa mielonego
1 jajko
1 mała cebula
łyżka musztardy
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
sos sojowy do smaku
3 łyżki bułki tartej
Składniki nadzienia:
2 ugotowane, starte na tarce jajka
czosnek mielony
100 g sera żółtego startego
2 łyżki majonezu
posiekana natka pietruszki
Sposób przygotowania nadzienia:
Wszystkie składniki nadzienia dokładnie wymieszać.
Sposób przygotowania kotletów mielonych:
Mięso wymieszać z surowym jajkiem, drobno posiekaną cebulą, bułką tartą i musztardą. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i sosem sojowym na pikantnie. Dokładnie wyrobić na jednolita masę, a następnie formować spłaszczony placuszek, na środek którego kłaść kulkę nadzienia i formować roladki. Tak przygotowane mięso zawijać w bekon i układać w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym, przykryć i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 35 minut, a następnie odkryć naczynie i piec jeszcze 10 monut, by roladki ładnie się zrumieniły. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz