piątek, 5 listopada 2021

Leczo z dodatkiem dyni

Przygotowywałam różne rodzaje lecza, a to z dodatkiem pieczarek, a to z dodatkiem cukinii, z kiełbasą i boczkiem, nawet z mięsem mielonym. Jednak tym razem postanowiłam do mojego lecza dodać dynię, by przekonać się, jaki będzie tym razem smak mojej ulubionej potrawy. Musę przyznać, że leczo z dodatkiem dyni okazało się bardziej zawiesiste, wyjątkowe w smaku i według nas to chyba najlepsze  leczo jeżeli chodzi o smak.

Składniki:

1 kg  papryki kolorowej

puszka pomidorów krojonych

1 mała dynia Hokkaido

30 dkg boczku wędzonego

0,5 kg kiełbasy  wiejskiej

sól 

pieprz

pieprz ziołowy 

szczypta ostrej papryki mielonej

Sposób przygotowania:

Boczek pokroić w drobniejsza kostkę, wrzucić do garnka i wytopić. Następnie wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i chwilę przesmażyć. Dodać wypłukane i pokrojone papryki, obraną i pokrojoną w kostkę dynię. Kiełbasę obieramy ze skórki, kroimy w większa kostkę i dodajemy do reszty. a koniec dodać pomidory.  Jeżeli jest taka potrzeba dolać odrobinę wody i razem wszystko dusić. Na koniec doprawić. Podawać z pieczywem. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz