reklama

piątek, 28 września 2018

Ryba zapiekana z ziemniakami i brukselką

Ostatnio coraz częściej ryba gości na naszym stole, a dlaczego po prostu  mąż uwielbia ryby, a ja nie za bardzo, dlatego wymyślam różne zapiekanki, by i mnie zasmakowało, ale o tym pisałam już  w moich postach. Dziś mając do dyspozycji uwielbianą przez nas brukselkę postanowiłam ją wykorzystać właśnie do takiej zapiekanki. Mąż był zachwycony, a i mnie bardzo smakowało. Polecam.
Składniki:
4 filety rybne (u mnie kostki z łososia)
3 - 4 ziemniaki ugotowane al dente
500 g brukselki
400 ml śmietany 30 %
2 płaskie łyżki mąki
sól
pieprz
pieprz ziołowy
tymianek

Sposób przygotowania:
Brukselkę obrać i ugotować al dente w osolonej wodzie. Ziemniaki obrać i również ugotować w osolonej wodzie al dente. Filety rybne oprószyć solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, a następnie wrzucić pokrojone w plasterki ziemniaki, oprószyć  tymiankiem. Na ziemniaki ułożyć brukselkę, a następnie przygotowane filety rybne. Do śmietany dodać trochę soli, pieprzu, pieprzu ziołowego, wymieszać, a następnie zalać całość. Przykryć naczynie żaroodporne i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 35 minut. 15 minut przed końcem odkryć naczynie i zapiekać, by się ser ładnie przyrumienił. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz