reklama

wtorek, 2 października 2018

Zupa ogórkowa na wywarze z boczku wędzonego


Różne zupy ogórkowe jadłam i myślałam, że żadna mnie już nie zaskoczy, ale ta jest wprost obłędna w smaku. Gdy mnie ostatnio tego typu zupą poczęstowano dość sceptycznie do niej podeszłam, ale gdy zjadłam kilka łyżek, to stwierdziłam, że to jest najlepsza ogórkowa jaką do tej pory jadłam. Wiem, wiem, że już nie raz wychwalałam moje ogórkowe, ale nie da się ukryć, że ta jest naprawdę godna polecenia, chociaż niektórzy dziwią się, że  ogórkowa na boczku wędzonym.

Składniki:
200 g chudego boczku wędzonego
1 marchewka
kawałek selera
1 pietruszka
4 ziemniaki
4 - 5 ogórków kiszonych (najlepsze własnej roboty)
kilka kulek ziela angielskiego
listek laurowy
4 łyżki śmietany kwaśnej 18 %
łyżka mąki
sól i pieprz do smaku
koperek może być suszony

Sposób przygotowania:
Ugotować wywar z  pokrojonego w kostkę boczku wędzonego,  a następnie do wywaru dodać startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodać ziele angielskie i liść laurowy.  W międzyczasie ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach , a następnie dodać do zupy. Śmietanę  przelać do słoika, następnie dodać mąkę oraz  kilka łyżek gorącej zupy, zakręcić słoik,wymieszać i wlać do garnka ciągle mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz