reklama

środa, 26 września 2018

Muszle z sałatką z ananasem, szynką i ryżem

O sałatce z ananasem już pisałam, ale przygotowując menu urodzinowe dla męża postanowiłam przygotować coś nowego, dlatego zmodyfikowałam znaną mi sałatkę przez dodanie ryżu i sera żółtego. Jednak zależało mi bardzo, żeby oprócz walorów smakowych zafundować gościom również walory wzrokowe. W tym celu postanowiłam sałatką nadziać muszle makaronowe, wcześniej ugotowane. W ten sposób zaserwowana sałatka prezentowała się znakomicie, a goście byli zachwyceni.

Składniki:
1  por sałatkowy
1 słoik selera konserwowego
4 – 5 plastrów ananasa drobno pokrojonego
100 g sera żółtego pokrojonego  w  drobną kosteczkę
4 jajka ugotowane na twardo
100 g szynki gotowanej, pokrojonej w kostkę
1 woreczek ugotowanego ryżu
majonez
sól i pieprz
12 ugotowanych muszli  makaronowych

Sposób przygotowania:
Białą część pora sałatkowego drobno pokroić i wsypać do miski. Dodać odsączony z zalewy seler konserwowy, drobno pokrojony ananas, jajka, szynkę i ryż, a następnie wymieszać z majonezem. Na  koniec doprawić solą i pieprzem.  Ugotowane muszle faszerować przygotowaną sałatką. Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz