reklama

piątek, 30 sierpnia 2024

Pikle w musztardzie

Od dawna zabierałam się za przygotowanie takich ogórków, ale jakoś zawsze  wolałam przygotować ogórki, które są nam znane i lubiane. Jednak dzisiaj, kiedy obdarowano mnie swojskimi ogórkami, postanowiłam, że te przerośnięte wykorzystam do przygotowania pikli w musztardzie, o których tyle słyszałam, ba nawet miałam okazję próbować. Muszę przyznać, że są chrypiące, a w smaku rewelacyjne. Dlatego też mogę śmiało je polecić. 


Składniki:

2 kg przerośniętych ogórków

1 łyżka soli kamiennej

Składniki na zalewę:

5 szklanek wody

1 szklanka octu

1,5 szklanki cukru

1,5 łyżki soli kamiennej

5 łyżek musztardy sarepskiej

1 łyżeczka czosnku granulowanego

Dodatkowo:

liście laurowe

ziele angielskie gorczyca

Sposób przygotowania zalewy:

Składniki zalewy zagotować i odstawić do ostygnięcia.

Sposób przygotowania pikli:

Ogórki umyć, obrać i wydrążyć środki z pestkami, a następnie pokroić według uznania. Tak przygotowane ogórki nasolić, dokładnie wymieszać  i odstawić na noc. Następnego dnia do każdego słoika wrzucić listek laurowy, ziele angielskie oraz 1/2 łyżeczki gorczycy, a następnie odcedzone ogórki układać ciasno w słoikach. Zalać je przygotowaną zalewą, zakręcić słoiki i pasteryzować około 10 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz