Od dawna zabierałam się za przygotowanie takich ogórków, ale jakoś zawsze wolałam przygotować ogórki, które są nam znane i lubiane. Jednak dzisiaj, kiedy obdarowano mnie swojskimi ogórkami, postanowiłam, że te przerośnięte wykorzystam do przygotowania pikli w musztardzie, o których tyle słyszałam, ba nawet miałam okazję próbować. Muszę przyznać, że są chrypiące, a w smaku rewelacyjne. Dlatego też mogę śmiało je polecić.
Składniki:
2 kg przerośniętych ogórków
1 łyżka soli kamiennej
Składniki na zalewę:
5 szklanek wody
1 szklanka octu
1,5 szklanki cukru
1,5 łyżki soli kamiennej
5 łyżek musztardy sarepskiej
1 łyżeczka czosnku granulowanego
Dodatkowo:
liście laurowe
ziele angielskie gorczyca
Sposób przygotowania zalewy:
Składniki zalewy zagotować i odstawić do ostygnięcia.
Sposób przygotowania pikli:
Ogórki umyć, obrać i wydrążyć środki z pestkami, a następnie pokroić według uznania. Tak przygotowane ogórki nasolić, dokładnie wymieszać i odstawić na noc. Następnego dnia do każdego słoika wrzucić listek laurowy, ziele angielskie oraz 1/2 łyżeczki gorczycy, a następnie odcedzone ogórki układać ciasno w słoikach. Zalać je przygotowaną zalewą, zakręcić słoiki i pasteryzować około 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz