reklama

środa, 28 sierpnia 2024

Fasolka szparagowa a la fasolka po bretońsku

 

Fasolkę po bretońsku większość z Was doskonale zna i wie doskonale, że do jej przyrządzenia najczęściej  stosuje się fasolę Jaś. Ja nie tak dawno przeczytałam, że wiele osób łącznie ze mną robi różne eksperymenty w kuchni polegających na zastąpieniu głównego składnika. W ten sposób powstaje wiele nowych potraw, o których nawet nam się nie śniło. Taką potrawą jest właśnie to danie jednogarnkowe, o którym dowiedziałam się od mojego męża, który lubi poszperać w internecie. Na jego prośbę przygotowałam te nietypowe danie, jednak poczyniłam pewne poprawki, między innymi zrobiłam tak jak fasolkę po bretońsku, czyli z dodatkiem zasmażki. Wyszło przepysznie, dlatego śmiało mogę to danie polecić. 

Składniki:

0,5 kg fasolki szparagowej,

200 g wędzonego boczku,

400 g kiełbasy 

1 cebula

100 g przecieru pomidorowego

2 łyżki majeranku

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki ostrej papryki

sól 

pieprz 

olej do smażenia

1 łyżka margaryny

2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Fasolkę szparagową dokładnie umyć i pokroić  na kawałki. Cebulę, boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, boczek i kiełbasę do zarumienienia. Przesmażone składniki przełożyć do garnka. Dodać fasolkę,  przecier pomidorowy, przyprawy i wodę. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować  przez około 20 minut, aż fasolka będzie miękka.  W między czasie przygotować zasmażkę, którą dodać do potrawy. Na koniec dodać majeranek  dokładnie roztarty w dłoniach, wtedy jego smak jest intensywniejszy. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz