reklama

wtorek, 2 lipca 2024

Halaszle węgierska zupa rybna z łososiem

 

Nigdy nie jadłam tak pysznej zupy rybnej. Już kiedyś pisałam, że zupa rybna nie była znana w mojej rodzinie, ani w rodzinie męża, dlatego musiałam zabrać się za wprowadzenie do naszego menu takiej zupy. Halaszle miałam okazję jeść u koleżanki, która często robi takie przysmaki rybne, bo ma męża zamiłowanego wędkarza. Przepis, który od niej dostałam wprawdzie nie był z łososiem i dodatkiem cukinii, ale to już moje innowacyjne zmiany.

 Składniki:

400 g fileta z łososia bez skóry

1,5 l bulionu warzywnego

1 papryka czerwona

2 papryki zielone

2 duże ziemniaki

1 duża cebula

2 małe cukinie

3 ząbki czosnku

1 puszka krojonych pomidorów 

1/2 łyżki słodkiej mielonej papryki

1/2 łyżki wędzonej papryki słodkiej

odrobina ostrej papryki

oliwa z oliwek

sól pieprz

1/2 szklanki białego wina

natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Rybę p0kroić na kawałki , oprószyć solą, pieprzem i odłożyć do miski. Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek. Podsmażyć, aż się zeszkli. Przełożyć do garnka ustawionego na małym ogniu i podlać winem. Cukinię pokroić w pół plasterki, papryki w kostkę, ziemniaki w kostkę. Pokrojone warzywa wrzucić na patelnię  z rozgrzaną oliwą, posolić, a następnie podsmażyć na dużym ogniu. Obsypać warzywa papryką słodka i wędzoną, dokładnie wymieszać  i po chwili dodać do garnka z cebulą i winem. Całość zalać bulionem. Zagotować. Dodać pomidory i gotować przez kilka minut, aż warzywa będą miękkie.  Dodać pokrojoną rybę i gotować jeszcze przez około 10 min. Ewentualnie doprawić. Serwować z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz