Nigdy nie jadłam tak pysznej zupy rybnej. Już kiedyś pisałam, że zupa rybna nie była znana w mojej rodzinie, ani w rodzinie męża, dlatego musiałam zabrać się za wprowadzenie do naszego menu takiej zupy. Halaszle miałam okazję jeść u koleżanki, która często robi takie przysmaki rybne, bo ma męża zamiłowanego wędkarza. Przepis, który od niej dostałam wprawdzie nie był z łososiem i dodatkiem cukinii, ale to już moje innowacyjne zmiany.
Składniki:400 g fileta z łososia bez skóry
1,5 l bulionu warzywnego
1 papryka czerwona
2 papryki zielone
2 duże ziemniaki
1 duża cebula
2 małe cukinie
3 ząbki czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
1/2 łyżki słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżki wędzonej papryki słodkiej
odrobina ostrej papryki
oliwa z oliwek
sól pieprz
1/2 szklanki białego wina
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Rybę p0kroić na kawałki , oprószyć solą, pieprzem i odłożyć do miski. Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek. Podsmażyć, aż się zeszkli. Przełożyć do garnka ustawionego na małym ogniu i podlać winem. Cukinię pokroić w pół plasterki, papryki w kostkę, ziemniaki w kostkę. Pokrojone warzywa wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą, posolić, a następnie podsmażyć na dużym ogniu. Obsypać warzywa papryką słodka i wędzoną, dokładnie wymieszać i po chwili dodać do garnka z cebulą i winem. Całość zalać bulionem. Zagotować. Dodać pomidory i gotować przez kilka minut, aż warzywa będą miękkie. Dodać pokrojoną rybę i gotować jeszcze przez około 10 min. Ewentualnie doprawić. Serwować z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz