reklama

piątek, 17 marca 2023

Jogurtowe racuchy z jabłkiem


Przygotowywałam już różne racuchy i te drożdżowe i bananowe, ale jogurtowe jadłam pierwszy raz u mojej znajomej. To ona twierdziła, że to są najlepsze racuchy i muszę przyznać, że miała rację. Było to jednak bardzo dawno temu i dopiero teraz przypomniałam sobie o nich. Jakie było zdziwienie mojego męża kiedy zaserwowałam mu te racuchy, bo stwierdził, że to nie są te co robię zawsze. I miała rację. 

Składniki:

250 ml jogurtu naturalnego

2 jajka 

2 łyżki cukru pudru

1  szklanka mąki pszennej

cukier waniliowy 

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

2 - 3 jabłka

olej 

Sposób przygotowania

Do garnka przełożyć  jogurt naturalny, następnie dodać jajka, cukier puder, mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli. Wszystko dokładnie zmiksować. Do powstałej mieszanki dodać obrane, starte jabłka i jeszcze raz wszystko wymieszać. Smażyć racuszki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Można gotowe racuchy obsypać cukrem pudrem, ale ja tego nie robię, bo i tak są słodkie. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz