Ryba duszona na dobre zadomowiła się w naszej kuchni, ale za każdym razem staram się ją przygotować na innym podkładzie. Tym razem była to brukselka i fasolka mamut, które pozostały mi po przygotowaniu zupy. Dodając do nich śmietanę z musztardami i przyprawami otrzymałam warzywa w przepysznym sosie, które w połączeniu z rybą duszoną na takim podkładzie stały się zupełnie nową potrawą. Serwując ją z ryżem otrzymałam proste i smaczne danie obiadowe.
Składniki:2 filety rybne
przyprawa do ryb
10 szt. brukselki
250 g fasolki mamut
200 ml śmietany 30%
sól
papryka mielona
pieprz
pieprz ziołowy
łyżeczka musztardy dijon
łyżeczka musztardy rosyjskiej
1 łyżeczka skrobi
Sposób przygotowania:
Brukselkę i fasolkę obrać, a następnie ugotować al dente. Filety rybne przyprawić przyprawą do ryb i odstawić na 15 minut. Na patelni rozgrzać olej, a następnie wrzucić ugotowaną brukselkę, fasolkę i cgwilę przesmażyć. Dodać trochę wody i dusić. W między czasie w miseczce wymieszać śmietanę z przyprawami, musztardami i skrobią, a następnie wlać do warzyw i chwilę gotować na małym ogniu do zgęstnienia sosu. Ułożyć przyprawione filety rybne na warzywach, nakryć i dusić około 15 minut. Tak przygotowane filety rybne zaserwowałam z ryżem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz