piątek, 3 grudnia 2021

Ryba duszona z brukselką i fasolką mamut

Ryba duszona na dobre zadomowiła się w naszej kuchni, ale za każdym razem staram się ją przygotować na innym podkładzie. Tym razem była to brukselka i fasolka mamut, które pozostały mi po przygotowaniu zupy. Dodając do nich śmietanę z musztardami i przyprawami otrzymałam  warzywa w przepysznym sosie, które w połączeniu z rybą duszoną na takim podkładzie stały się zupełnie nową potrawą. Serwując ją z ryżem otrzymałam proste i smaczne danie obiadowe.

 Składniki:

2 filety rybne

przyprawa do ryb

10 szt. brukselki

250 g fasolki mamut

200 ml śmietany 30%

sól

papryka mielona

pieprz

pieprz ziołowy

łyżeczka musztardy dijon

łyżeczka musztardy rosyjskiej 

1 łyżeczka skrobi

Sposób przygotowania:

Brukselkę i fasolkę obrać, a następnie ugotować al dente. Filety rybne przyprawić przyprawą do ryb i odstawić na 15 minut. Na patelni rozgrzać olej, a następnie wrzucić ugotowaną brukselkę,  fasolkę i cgwilę przesmażyć. Dodać trochę wody i  dusić.  W między czasie w miseczce wymieszać śmietanę z przyprawami, musztardami i skrobią, a następnie wlać do warzyw i chwilę gotować na małym ogniu do zgęstnienia sosu.  Ułożyć przyprawione filety rybne na warzywach, nakryć i dusić około 15 minut. Tak przygotowane filety rybne zaserwowałam z ryżem. Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz