reklama

piątek, 24 września 2021

Ryba po węgiersku z ryżem

 

Już od dawna brakuje mi pomysłów na przygotowanie obiadu z rybą w roli głównej. Dlatego wciąż poszukuję nowych smaków i wykorzystuję przepisy na przykład z mięsem, w których zmieniam składnik na rybę, dodając nowe składniki warzywne i w ten prosty sposób powstaje  zupełnie nowy przepis taki mój. Tak było i w tym wypadku, a nazwa taka przypasowała mi, bo  kojarzy  mi się z Węgrami,  gdzie zazwyczaj papryka najczęściej stanowi główny składnik wielu potraw.

 Składniki:

3 filety rybne

przyprawa do ryb

1 cebula czerwona

1 marchewka

1/2 papryki czerwonej

1/2 papryki zielonej

1/2 papryki pomarańczowej

100 g ryżu

300 ml bulionu

1/2 szklanki passaty pomidorowej

sól

pieprz

pieprz ziołowy

papryka mielona słodka

Sposób przygotowania:

Filety rybne obsypać przyprawami i odłożyć na 10 minut. Na patelni rozgrzać olej, a następnie wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i startą na dużych oczkach obraną marchewkę. Chwilę razem przesmażyć, dodać pokrojone w paski papryki i jeszcze chwilę razem wszystko przesmażyć. Zalać bulionem, dodać ryż,  przyprawy, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości ryżu.  Na koniec dodać passatę pomidorową, ewentualnie jeszcze doprawić. Na tak przygotowane warzywa ułożyć filety rybne  nakryć patelnię i dusić około 15 minut. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz