Już od dawna brakuje mi pomysłów na przygotowanie obiadu z rybą w roli głównej. Dlatego wciąż poszukuję nowych smaków i wykorzystuję przepisy na przykład z mięsem, w których zmieniam składnik na rybę, dodając nowe składniki warzywne i w ten prosty sposób powstaje zupełnie nowy przepis taki mój. Tak było i w tym wypadku, a nazwa taka przypasowała mi, bo kojarzy mi się z Węgrami, gdzie zazwyczaj papryka najczęściej stanowi główny składnik wielu potraw.
Składniki:3 filety rybne
przyprawa do ryb
1 cebula czerwona
1 marchewka
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki zielonej
1/2 papryki pomarańczowej
100 g ryżu
300 ml bulionu
1/2 szklanki passaty pomidorowej
sól
pieprz
pieprz ziołowy
papryka mielona słodka
Sposób przygotowania:
Filety rybne obsypać przyprawami i odłożyć na 10 minut. Na patelni rozgrzać olej, a następnie wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i startą na dużych oczkach obraną marchewkę. Chwilę razem przesmażyć, dodać pokrojone w paski papryki i jeszcze chwilę razem wszystko przesmażyć. Zalać bulionem, dodać ryż, przyprawy, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości ryżu. Na koniec dodać passatę pomidorową, ewentualnie jeszcze doprawić. Na tak przygotowane warzywa ułożyć filety rybne nakryć patelnię i dusić około 15 minut. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz