Przeglądając dzisiaj moją spiżarkę, aż się trochę przestraszałam, a to dlatego, że zostało mi kilka warzyw na które brakowało mi pomysłu. Bo ileż razy można robić zupę krem z tych samych składników. Po namyśle i dyskusji z moim najlepszym testerem, czyli moją połówką doszliśmy do wniosku, że muszę przygotować coś ekstra, czego jeszcze nie było. I wtedy przypomniało mi się, że gdzieś przemknął mi przepis na taki szybki placek warzywny. Długo szukałam, ale niestety klapa i wtenczas z pomocą przyszła mi koleżanka, która śledzi wszystkie nowości kulinarne w internecie i robiła coś takiego.
Przepis mi przekazała, ja przygotowałam, oczywiście dodając moje przyprawy i wyszło pysznie, przynajmniej dla nas.Składniki:
2 małe cukinie
2 średnie marchewki
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 mała cebula
sól
pieprz
pieprz ziołowy
olej
Składniki ciasta:
3 jajka
sól
13,5 łyżek mąki
proszek do pieczenia
garść posiekanego koperku
300 ml mleka
Dodatkowo:
100 g startego, sera żółtego
Sposób przygotowania ciasta:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, aż powstanie gładkie, lejące ciasto.
Sposób przygotowania:
Cukinię, marchewki obrać, umyć i pokroić w pół plasterki. Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paski, zaś cebulę obrać i pokroić w kostkę, dodać przyprawy i warzywa razem wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, a następnie dodać przygotowane warzywa i przesmażyć. Po przesmażeniu nakryć pokrywką i dusić jeszcze około 10 minut. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać ciastem, posypać startym serem i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 30 min. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz