reklama

czwartek, 23 września 2021

Placek warzywny

Przeglądając dzisiaj moją spiżarkę, aż się trochę przestraszałam, a to dlatego, że zostało mi kilka warzyw na które brakowało mi pomysłu. Bo ileż razy można robić zupę krem z tych samych składników. Po namyśle i dyskusji z moim najlepszym testerem, czyli moją połówką doszliśmy do wniosku, że muszę przygotować coś ekstra, czego jeszcze nie było.  I wtedy przypomniało mi się, że gdzieś przemknął mi przepis na taki szybki placek warzywny. Długo szukałam, ale niestety klapa i wtenczas z pomocą przyszła mi koleżanka, która śledzi wszystkie nowości kulinarne w internecie i robiła coś takiego.

Przepis mi przekazała, ja przygotowałam, oczywiście dodając moje przyprawy i wyszło pysznie, przynajmniej dla nas.

Składniki:

2 małe cukinie

2 średnie marchewki

1 papryka czerwona

1 papryka żółta

1 mała cebula

sól

pieprz

pieprz ziołowy

olej

Składniki ciasta:

3 jajka

sól

13,5 łyżek mąki

proszek do pieczenia

garść posiekanego koperku

300 ml mleka

Dodatkowo:

100 g startego, sera żółtego 

Sposób przygotowania ciasta:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, aż powstanie gładkie, lejące ciasto. 

Sposób przygotowania:

Cukinię, marchewki obrać, umyć i pokroić w pół plasterki.  Papryki  pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paski, zaś cebulę obrać i pokroić w kostkę, dodać przyprawy i warzywa razem wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, a następnie dodać przygotowane warzywa i przesmażyć. Po przesmażeniu nakryć pokrywką i dusić jeszcze około 10 minut. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać ciastem, posypać startym serem i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 30 min. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz