reklama

wtorek, 21 kwietnia 2020

Pieczonka z piekarnika

Taką pieczonkę pamiętam jeszcze z dzieciństwa, kiedy to czy to na obozie, czy też podczas spotkań z przyjaciółmi przygotowywaliśmy taką pieczonkę pieczoną w ognisku. Potrzebny do tego był garnek żeliwny, który wypełniało się tymi pysznymi warstwami warzywnymi i kiełbasianymi, a na koniec przykrywało się to wszystko liśćmi z kapusty i wyciętą w kształcie koła i dopasowaną do obwodu garnka darniną.
Ja zrobiłam to jednak tym razem w piekarniku i to w naczyniu żaroodpornym i muszę przyznać, że wyszło również bardzo pysznie, choć bez tego dawnego klimatu.

Składniki:
3 ziemniaki
2 marchewki
kawałek kapusty pekińskiej
1/2 cukinii
por
kiełbasa
cebula
ziemniaki

Sposób przygotowania:
W naczyniu żaroodpornym ułożyć plasterki boczku, następnie obrane i pokrojone w plasterki ziemniaki, które obsypać solą i pieprzem. Na ziemniakach ułożyć obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę. Poszatkowaną kapustę ułożyć na marchewce, a następnie posolić i popieprzyć. Cukinię pokroić w plasterki i ułożyć na kapuście. Por obrać z wierzchnich liści, pokroić w krążki i ułożyć na cukinii. Na cukinii ułożyć pokrojoną w plasterki kiełbasę, którą przykryć pokrojoną w piórka cebulą. Obsypać przyprawami. Na koniec dodać pokrojone ziemniaki obsypane solą i pieprzem. Całość przykryć liśćmi z kapusty pekińskiej. Nakryć naczynie żaroodporne pokrywą i zapiekać w nagrzanym do 160 stopni piekarniku około godziny. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i zapiekać jeszcze 30 min. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz