Już czasami brakuje mi pomysłów na piersi z kurczaka. A, że bardzo lubimy kotlet drobiowy, to co jakiś czas wymyślam coś nowego. Dzisiaj przypomniało mi się, że piersi kurczaka smarowane majonezem stają się soczyste i kruche, dlatego pomyślałam, że dobrze było by przygotować kotlety drobiowe w majonezowej marynacie, oczywiście odpowiednio przyprawionej. No niestety, zabrakło mi bułki tartej, więc pomyślałam, że czas najwyższy, aby przygotować tak macerowane kotlety w panierce z płatków kukurydzianych. Wyszły naprawdę znakomite, soczyste, kruche i chrupiące.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
6 łyżek majonezu
sól
pieprz
pieprz ziołowy
papryka słodka mielona
papryka ostra mielona
1 szklanka rozdrobionych płatków kukurydzianych
1 jajko
Sposób przygotowania:
Piersi pokroić i rozbić na kotlety. Majonez wymieszać z przyprawami, a następnie włożyć rozbite kotlety i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie wyjąć mięso, które zamoczyć w rozbełtanym jajku, a następnie obtoczyć każdy kotlet w rozdrobionych płatkach kukurydzianych. Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz