reklama

sobota, 11 maja 2019

Szarlotka Moniki

To już trzecia wersja szarlotki, która znalazła się w naszym menu. Tym razem jest to przepis naszej córki Moniki, która również lubi eksperymentować w kuchni. Ta szarlotka różni się od pozostałych ciastem, które jest wyjątkowo kruche, a to za sprawą tłuszczu. Cała nasza rodzina należy do smakoszy szarlotek, dlatego nie dziwię się, że co jakiś czas powstaje nowa wersja tego pysznego ciasta.

Składniki na ciasto (blaszka  25 x 35 cm ):
3 szklanki mąki
1/4 szklanka cukru
cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
200 g margaryny
100 g smalcu
5 żółtek

Sposób przygotowania ciasta:
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, podzielić na trzy części i włożyć do lodówki do schłodzenia na około godzinę. Następnie wyjąć dwie części i cienką warstwą wyłożyć dno blaszki. Nakłuć ciasto widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika (180 stopni). Chwile podpiec ciasto.

Składniki na masę jabłkową:
2 kg jabłek
cukier waniliowy
2 łyżki tartej bułki
2,5  łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania masy jabłkowej:
Jabłka obrać i potrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do garnka i chwilę gotować cały czas mieszając, aż puszczą sok. Jeżeli będą za kwaśne dodać ewentualnie cukru.  Dodać cynamon, dokładnie przemieszać i wylać na durszlak postawiony na misce, aby uratować oryginalny sok z jabłek, którym można się delektować. Dodać bułkę tartą i ponownie wymieszać.

Składniki na bezę:
5 białek
1 1/2 szkl. cukru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli

Sposób przygotowania bezy:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie dodawać stopniowo cukier i mąkę, cały czas ubijając. Piana powinna być gęsta i lśniąca.
Na podpieczony spód rozłożyć równomiernie masę jabłkową, na którą rozsmarować ubite białka. Całość posypać startym ciastem z lodówki. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 35 minut do uzyskania złotego koloru. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz