Słyszałam już o różnych bezmięsnych gołąbkach, ale takich z granulatem sojowym, który zastępuje mięso , nigdy. Dlatego dobrze jest od czasu do czasu porozmawiać o diecie wegańskiej z osobami, które stosują ją już od dłuższego czasu. I właśnie ostatnio nowo poznana osoba poleciła mi kanał na YuTube Atelier Smaku, gdzie serwują doskonałe wegańskie gołąbki. Powiem szczerze, że trochę mnie to przeraziło jeśli chodzi o czas przygotowania i składniki, ale postanowiłam, że takie gołąbki muszą się znaleźć na naszym stole. Prawie wszystko wykonałam według przepisu, jednak musiałam dokonać kilka zmian w składnikach, ponieważ nie dysponowałam nimi. Jeśli chodzi o sos to także wykonałam go po swojemu.
Składniki:
1 kapusta włoska
2 saszetki ryżu
4 łyżki drobno pokrojonych suszonych pomidorów z oliwy
50 g granulatu sojowego
3 łyżki pasty a’la makrelowej
200 g pieczarek
50 ml oleju
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka pieprzu ziołowego
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka cząbru
1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
Sól do smaku
Sposób przygotowania:
Ryż ugotować al dente i odstawić do wystygnięcia. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć granulat sojowy, aż się przyrumieni. Dodać przyprawy i jeszcze chwilę przesmażyć. Dodać starte na dużych oczkach pieczarki, sól i dalej smażyć, aż pieczarki puszczą sok, ewentualnie dolać odrobinę wody. Do tak przygotowanego granulatu sojowego dodać ryż, pokrojone drobno pomidory suszone z oleju oraz pastę a la makrelową. Na koniec jeszcze ewentualnie doprawić solą, sosem sojowym i pieprzem. Przygotować liście kapusty włoskiej, w tym celu zdjąć zewnętrzne liście, które następnie chwilkę obgotować. Tak przygotowane liście z kapusty napełnić farszem i zawinąć jak rolady. Gołąbki układać w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem pomidorowym. Gotować do miękkości kapusty tak około 40 minut. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz