reklama

środa, 23 czerwca 2021

Wegańskie gołąbki z granulatem sojowym

 

Słyszałam już o różnych bezmięsnych gołąbkach, ale takich z granulatem sojowym, który zastępuje mięso , nigdy. Dlatego dobrze jest od czasu do czasu porozmawiać o diecie wegańskiej z osobami, które stosują ją już od dłuższego czasu. I właśnie ostatnio nowo poznana osoba  poleciła mi kanał na YuTube Atelier Smaku, gdzie serwują doskonałe wegańskie gołąbki. Powiem szczerze, że trochę mnie to przeraziło jeśli chodzi o czas przygotowania i składniki, ale postanowiłam, że takie gołąbki muszą się znaleźć na naszym stole. Prawie wszystko wykonałam według przepisu, jednak musiałam  dokonać kilka zmian w składnikach, ponieważ nie dysponowałam nimi. Jeśli chodzi o sos to  także   wykonałam go po swojemu.

Składniki:

1 kapusta włoska

2 saszetki ryżu

4 łyżki drobno pokrojonych suszonych pomidorów z oliwy

50 g granulatu sojowego

3 łyżki pasty a’la makrelowej 

200 g pieczarek

50 ml oleju 

1 łyżka sosu sojowego 

1 łyżka pieprzu ziołowego

1 łyżka majeranku

1 łyżeczka cząbru

1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

Sól do smaku

Sposób przygotowania:

Ryż ugotować al dente i odstawić do wystygnięcia. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć granulat sojowy, aż się przyrumieni. Dodać przyprawy i jeszcze chwilę przesmażyć. Dodać starte na dużych oczkach pieczarki, sól i dalej smażyć, aż pieczarki puszczą sok, ewentualnie dolać odrobinę wody. Do tak przygotowanego granulatu sojowego dodać ryż, pokrojone drobno pomidory suszone z oleju oraz pastę a la makrelową. Na koniec jeszcze ewentualnie doprawić solą, sosem sojowym i pieprzem. Przygotować liście kapusty włoskiej, w tym celu zdjąć zewnętrzne liście, które następnie chwilkę obgotować. Tak przygotowane liście z kapusty napełnić farszem i zawinąć jak rolady. Gołąbki układać w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem pomidorowym. Gotować do miękkości kapusty tak około 40 minut. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz