reklama

piątek, 25 czerwca 2021

Plastry schabu w sosie paprykowo śmietanowym

Już od jakiegoś czasu brak mi pomysłu na przygotowanie tradycyjnych mięs na przykład schabu. Myślałam, że wyczerpałam już  swoje możliwości i tak by było, gdyby nie pomoc naszych przyjaciół, którzy też gotują i kochają to co robią. Spotykając się z nimi wymieniamy się przepisami i dyskutujemy o tym co ostatnio przygotowaliśmy, chociażby na niedzielny obiad. Właśnie ostatnio otrzymałam ten przepis i koniecznie musiałam wypróbować.

Wyszło pyszne danie obiadowe, mięso okazało się mięciutkie, rozpływające się w ustach, a dodatek młodej kapusty z boczkiem zwieńczyło dzieło. 

 Składniki:
4 plastry schabu
1 papryka czerwona
1/2 pora lub 1 mały
2 ząbki czosnku
100 ml śmietanki 30 %
1 - 2 łyżeczki skrobi
sól
pieprz
pieprz ziołowy
1 łyżeczka przyprawy gyros
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Plastry schabu lekko rozbić, prószyć solą, pieprzem i pieprzem ziołowym, a następnie smażyć do wyraźnego zrumienienia z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Wrzucić pokrojony na pół plasterki por i  w dużą kostkę paprykę. Smażyć kilka minut. Dodać drobno posiekany czosnek, a następnie  zalać całość wodą.  Dusić na małym ogniu około 1 godziny. Gdyby płyn szybko wyparował, dolać więcej wody. Doprawić do smaku przyprawą gyros, dolać śmietankę. Zagęścić sos skrobią rozmieszaną w niewielkiej ilości wody. Tak przygotowane piersi schabu zaserwowałam z ziemniakami i młoda kapustą z boczkiem. Smacznego. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz