Od pewnego czasu coraz częściej przygotowuję potrawy z tofu, ale to wcale nie znaczy, że przechodzimy na wegetarianizm. Po prostu produkt ten nam zasmakował do tego stopnia, że na stałe został wpisany do naszego menu. Wiele osób pyta nas dlaczego dopiero teraz rozpoczęliśmy przygodę z tofu. No, cóż przedtem nawet nie słyszałam o tofu, aż do czasu, kiedy nasz starszy syn, który jest wegetarianinem polecił nam potrawy z tofu.
Pierwszą potrawę przygotowałam z czystej ciekawości i tak się zaczęło. Dzisiaj przygotowałam tofu z warzywami z nutką orientu według mojego autorskiego przepisu, potrawę, która jest wyśmienita w smaku.Składniki:
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki sosu chili Sambal Oelek
kilka cebulek szalotek bez szczypioru
olej do smażenia
250 g tofu
200 g pieczarek
1 papryka czerwona
mała cukinia
mała kapustka pak choi
1 łyżeczka przyprawy ras el hanout
100 ml mleczka kokosowego
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Na głębszej patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Dodać sos Sambal Oelek i przesmażyć razem. Dodać posiekaną cebulę oraz tofu pokrojone w kostkę i smażyć do zarumienienia, a następnie dodać pieczarki i pozostałe rozdrobnione warzywa oraz przyprawę ras el hanout, dusić do miękkości. Na koniec dodać mleczko kokosowe i wszystko razem dusić. Tak przygotowane tofu zaserwowałam z ryżem. Smacznego.
Uwielbiam tofu! placuszki, pankejki, ciastka, shake czy tofucznica to mój repertuar. Nie pomyślałam, że można zrobić tak pożywny sos do ryżu. Koniecznie muszę go wypróbować prezentuje się obłędnie.
OdpowiedzUsuńPolecam, bo faktycznie potrawa jest wyśmienita w smaku, przynajmniej dla Nas.
OdpowiedzUsuń