Przygotowywałam już różne kartoflanki i muszę przyznać, że wychodziły naprawdę smaczne, ale ta, którą dzisiaj wykombinowałam zaskoczyła nie tylko moje kubki smakowe, ale i mojego ostatnio wybrednego męża. Dodając parę składników, o których ostatnio trochę poczytałam spowodowało to, że zmienił się zupełnie smak tradycyjnej kartoflanki.
Dlatego dzisiaj po raz kolejny namawiam Was, nie bójcie się wszelkich eksperymentów w Waszej kuchni, a przekonacie się , że potrawy powstające z Waszych kombinacji okażą się naprawdę wyjątkowe w smaku.Składniki:
200 g boczku wędzonego
2 marchewki
kawałek selera
1/2 cebuli
2 kawałki cienkiej, wędzonej kiełbasy
5 - 6 średnich ziemniaków
2 l wody
100 ml śmietany Rama 7%
2 łyżeczki musztardy
sól
pieprz
pieprz ziołowy
majeranek
Sposób przygotowania:
Boczek ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Boczek wyjąc i pokroić. Do wywaru z boczku wędzonego wrzucić obraną i startą na dużych oczkach marchewkę , seler. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Warzywa gotować do miękkości. Kiełbasę pokroić w kostkę i przesmażyć wraz z cebulą na odrobinie swojskiego smalcu, a następnie dorzucić do całości. Zaprawić śmietaną wymieszaną z musztardą. Doprawić solą, pieprzem i wsypać sporą ilość majeranku. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz