reklama

środa, 26 maja 2021

Zupa kartoflanka z boczkiem i kiełbasą

Przygotowywałam już różne kartoflanki i muszę przyznać, że wychodziły naprawdę smaczne, ale ta, którą dzisiaj wykombinowałam zaskoczyła nie tylko moje kubki smakowe, ale i mojego ostatnio wybrednego męża. Dodając parę składników, o których ostatnio trochę poczytałam spowodowało  to, że zmienił się  zupełnie smak tradycyjnej kartoflanki.

Dlatego dzisiaj po raz kolejny namawiam Was, nie bójcie się wszelkich eksperymentów w Waszej kuchni, a przekonacie się , że potrawy powstające z Waszych kombinacji okażą się naprawdę wyjątkowe w smaku. 

Składniki:

200 g boczku wędzonego

2 marchewki

kawałek selera

1/2 cebuli

2 kawałki cienkiej,  wędzonej kiełbasy

5 - 6 średnich ziemniaków

2 l wody

100 ml śmietany Rama 7%

2 łyżeczki musztardy

sól

pieprz

pieprz ziołowy

majeranek

Sposób przygotowania:

Boczek ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Boczek wyjąc i pokroić. Do wywaru z boczku wędzonego wrzucić obraną i startą na dużych oczkach marchewkę , seler. Dodać  obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Warzywa gotować do miękkości. Kiełbasę pokroić w kostkę i  przesmażyć wraz z cebulą na odrobinie swojskiego smalcu, a następnie dorzucić do całości. Zaprawić śmietaną wymieszaną z musztardą.  Doprawić solą, pieprzem i wsypać sporą ilość majeranku. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz