reklama

poniedziałek, 24 maja 2021

Zupa z fasoli mamut

Z tą fasolą spotkałam się kilkakrotnie, ale jakoś nigdy nie wpadłam na pomysł, by wykorzystać ją do przygotowanie zupy takiej zupełnie  innej niż z fasolki szparagowej zielonej, czy żółtej. Fasola mamut z tego co się dowiedziałam jest niskokaloryczna i zawiera mnóstwo składników odżywczych i mineralnych. Dlatego postanowiłam, że właśnie ta fasola częściej będzie obecna w naszej kuchni. Na początek przygotowałam zupę z dodatkiem innych warzyw i przypraw.

Aby ją bardziej urozmaicić postanowiłam dodać do niej trochę śmietany, która spowodowała, że zupa nabrała zupełnie nowego smaku. 

Składniki:

2 marchewki

kawałek białej części pora

1/2 cebuli

4 ziemniaki

500 g fasoli mamut

1,5 l rosołu

sól

pieprz

pieprz ziołowy

kurkuma

czomber

śmietana Rama 7 %

Sposób przygotowania:

W garnku rozpuścić masło klarowane, a następnie wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony w pół plasterki por i przesmażyć. Dodać pokrojoną marchewkę, ziemniaki i razem przesmażyć. Zalać rosołem i chwilę gotować. Dodać pokrojoną fasolkę i gotować do miękkości. Na koniec dodać przyprawy i śmietanę. Podawać suto posypaną posiekanym koperkiem. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz