Z tą fasolą spotkałam się kilkakrotnie, ale jakoś nigdy nie wpadłam na pomysł, by wykorzystać ją do przygotowanie zupy takiej zupełnie innej niż z fasolki szparagowej zielonej, czy żółtej. Fasola mamut z tego co się dowiedziałam jest niskokaloryczna i zawiera mnóstwo składników odżywczych i mineralnych. Dlatego postanowiłam, że właśnie ta fasola częściej będzie obecna w naszej kuchni. Na początek przygotowałam zupę z dodatkiem innych warzyw i przypraw.
Aby ją bardziej urozmaicić postanowiłam dodać do niej trochę śmietany, która spowodowała, że zupa nabrała zupełnie nowego smaku.Składniki:
2 marchewki
kawałek białej części pora
1/2 cebuli
4 ziemniaki
500 g fasoli mamut
1,5 l rosołu
sól
pieprz
pieprz ziołowy
kurkuma
czomber
śmietana Rama 7 %
Sposób przygotowania:
W garnku rozpuścić masło klarowane, a następnie wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony w pół plasterki por i przesmażyć. Dodać pokrojoną marchewkę, ziemniaki i razem przesmażyć. Zalać rosołem i chwilę gotować. Dodać pokrojoną fasolkę i gotować do miękkości. Na koniec dodać przyprawy i śmietanę. Podawać suto posypaną posiekanym koperkiem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz