reklama

wtorek, 25 maja 2021

Tofu z warzywami z nutką orientu

Od pewnego czasu coraz częściej przygotowuję potrawy z tofu, ale to wcale nie znaczy, że przechodzimy na wegetarianizm. Po prostu produkt ten nam zasmakował do tego stopnia, że na stałe został wpisany do naszego menu. Wiele osób pyta nas dlaczego  dopiero teraz rozpoczęliśmy przygodę z tofu. No, cóż przedtem nawet nie słyszałam o tofu, aż do czasu, kiedy nasz starszy syn, który jest wegetarianinem polecił nam potrawy z tofu. 

Pierwszą potrawę przygotowałam z czystej ciekawości i tak się zaczęło. Dzisiaj przygotowałam tofu z warzywami z nutką orientu według mojego autorskiego przepisu, potrawę, która jest wyśmienita w smaku. 

Składniki:

2 ząbki czosnku

2 łyżeczki sosu chili Sambal Oelek

kilka cebulek szalotek bez szczypioru

olej  do smażenia

250 g tofu

200 g pieczarek

1 papryka czerwona

mała cukinia

mała kapustka pak choi

1 łyżeczka przyprawy ras el hanout

100 ml mleczka kokosowego

sól

 pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Na  głębszej patelni rozgrzać olej,  wrzucić  pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Dodać  sos Sambal Oelek i przesmażyć  razem. Dodać posiekaną  cebulę oraz tofu pokrojone w kostkę i smażyć do zarumienienia, a następnie dodać  pieczarki i pozostałe rozdrobnione warzywa oraz  przyprawę ras el hanout,  dusić do miękkości. Na koniec dodać mleczko kokosowe i wszystko razem dusić. Tak przygotowane tofu zaserwowałam z ryżem. Smacznego.



2 komentarze:

  1. Uwielbiam tofu! placuszki, pankejki, ciastka, shake czy tofucznica to mój repertuar. Nie pomyślałam, że można zrobić tak pożywny sos do ryżu. Koniecznie muszę go wypróbować prezentuje się obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, bo faktycznie potrawa jest wyśmienita w smaku, przynajmniej dla Nas.

    OdpowiedzUsuń