Nie dawno miałam okazję pokosztować pysznych ogórków zaserwowanych do grilla. Pomyślałam wtedy, że muszę koniecznie zdobyć przepis, by udostępnić go czytelnikom mojego bloga. Nawet do głowy by mi nie przyszło, że przepis jest tak prosty, dlatego po zdobyciu ogórków gruntowych natychmiast zabrałam się za ich przygotowanie. Tak przygotowane ogórki doskonale nadają się do potraw z grilla.
Składniki:
6 ogórków gruntowych
1 garść posiekanego koperku
2 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
4 łyżki octu 10 %
1 łyżeczka kminku mielonego
200 ml wody
sól
do smaku
Sposób przygotowania:
Ogórki dokładnie umyć, obrać i poszatkować je na cienkie plastry, a następnie przełożyć do miski. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Przełożyć do słoika wraz z zalewą i odłożyć do przegryzienia. Gotowe do spożycia po godzinie. Tak przygotowane ogórki można przechowywać w lodówce kilka dni. Smacznego.
czas, w jaki nabierają walorów smakowych jest bardzo szybki, więc może to być danie dla nieco niecierpliwych
OdpowiedzUsuńI u nos skończyły się w 15 minut!
OdpowiedzUsuń