reklama

piątek, 14 maja 2021

Ogórki marynowane w godzinę

Nie dawno miałam okazję pokosztować pysznych ogórków zaserwowanych do grilla. Pomyślałam wtedy, że muszę koniecznie zdobyć przepis, by udostępnić go  czytelnikom mojego bloga. Nawet do głowy by mi nie przyszło, że przepis jest tak prosty, dlatego po zdobyciu ogórków gruntowych natychmiast zabrałam się za ich przygotowanie. Tak przygotowane ogórki doskonale nadają się do potraw z grilla.

Składniki:

6 ogórków gruntowych

1 garść posiekanego koperku

2 ząbki czosnku

2 łyżki miodu

4 łyżki octu 10 %

1 łyżeczka kminku mielonego

200 ml wody

sól

do smaku

Sposób przygotowania:

Ogórki dokładnie umyć, obrać i poszatkować je na cienkie plastry, a następnie  przełożyć do  miski. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Przełożyć do słoika wraz z zalewą i odłożyć do przegryzienia. Gotowe do spożycia po godzinie. Tak przygotowane ogórki można przechowywać w lodówce kilka dni. Smacznego. 



2 komentarze:

  1. czas, w jaki nabierają walorów smakowych jest bardzo szybki, więc może to być danie dla nieco niecierpliwych

    OdpowiedzUsuń
  2. I u nos skończyły się w 15 minut!

    OdpowiedzUsuń