reklama

środa, 12 maja 2021

Makaron razowy z sosem Bolognese z soją granulat

 

Od dłuższego czasu interesujemy się z mężem potrawami zarówno wegańskimi jak i wegetariańskimi o czym już wspominałam. Dlatego nie dawno zaczęłam wykorzystywać w naszej kuchni tofu, które doskonale potrafi zastąpić dodatek mięsny w gulaszach, czy zupach. Teraz nadszedł czas by wypróbować następny zamiennik mięsa, czyli granulat soi. I właśnie dzisiaj postanowiłam przygotować danie z udziałem tego produktu. Ku naszemu zaskoczeniu wyszło doskonałe danie obiadowe, czyli makaron razowy z  sosem Bolognese z soją granulat , które w smaku niczym nie różniło się od sosu Bolognese z mięsem mielonym. 
O dziwo nawet nasz wnuczek Luisek niejadek pokusił się na tą potrawę stwierdzając, że jest naprawdę ok, ba nawet lepsza niż jadł w domu. 

Składniki:

1 szkl. granulatu sojowego

1 mała cebula

1 mała papryka czerwona

1 puszka pomidorów pokrojonych

olej

sól

pieprz

pieprz ziołowy

bazylia

sos sojowy

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na gorącym oleju, a następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę czerwoną, i trochę wody i razem dusić do miękkości. Dodać pomidory z puszki, granulat sojowy i razem wszystko gotować, co chwilę dolewając trochę wody, ponieważ granulat wchłania wodę. Na koniec doprawić wymienionymi powyżej przyprawami. W między czasie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Tak przygotowany sos podawać z ugotowanym  makaronem. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz