Od dłuższego czasu interesujemy się z mężem potrawami zarówno wegańskimi jak i wegetariańskimi o czym już wspominałam. Dlatego nie dawno zaczęłam wykorzystywać w naszej kuchni tofu, które doskonale potrafi zastąpić dodatek mięsny w gulaszach, czy zupach. Teraz nadszedł czas by wypróbować następny zamiennik mięsa, czyli granulat soi. I właśnie dzisiaj postanowiłam przygotować danie z udziałem tego produktu. Ku naszemu zaskoczeniu wyszło doskonałe danie obiadowe, czyli makaron razowy z sosem Bolognese z soją granulat , które w smaku niczym nie różniło się od sosu Bolognese z mięsem mielonym.
O dziwo nawet nasz wnuczek Luisek niejadek pokusił się na tą potrawę stwierdzając, że jest naprawdę ok, ba nawet lepsza niż jadł w domu.
Składniki:
1 szkl. granulatu sojowego
1 mała cebula
1 mała papryka czerwona
1 puszka pomidorów pokrojonych
olej
sól
pieprz
pieprz ziołowy
bazylia
sos sojowy
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na gorącym oleju, a następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę czerwoną, i trochę wody i razem dusić do miękkości. Dodać pomidory z puszki, granulat sojowy i razem wszystko gotować, co chwilę dolewając trochę wody, ponieważ granulat wchłania wodę. Na koniec doprawić wymienionymi powyżej przyprawami. W między czasie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Tak przygotowany sos podawać z ugotowanym makaronem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz