Mając do dyspozycji mięso mielone zastanawiałam się jak je tym razem przygotować. Pomysł podsunęła mi moja córka, która często przygotowuje pulpeciki i to w różnych sosach. Zainspirowana jej przepisami postanowiłam zrobić coś nowego, czyli pulpeciki w sosie musztardowo pieczarkowym, które zaserwowałam z kaszą pęczak i z surówką z marchewki.
Składniki na pulpety:
500 g mięsa mielonego mieszanego
1/2 bułki namoczonej w wodzie i odciśniętej
czosnek mielony
sól
pieprz
pieprz ziołowy
olej do smażenia
Dodatkowe składniki:
200 g pieczarek
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki musztardy dijon ziarnistej
2 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżka sosu sojowego
200 ml śmietanki 30 %
2 łyzeczki skrobi
Sposób przygotowania:
Składniki na pulpety wyrobić na jednolitą masę, a następnie uformować małe pulpeciki. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, zrumienić z każdej strony pulpety. W garnku zagotować bulion warzywny z dodatkiem sosu sojowego, a następnie do bulionu włożyć upieczone pulpeciki, które krótko zagotować. Dodać obydwie musztardy, wymieszać i gotować na małym ogniu około 20 minut. Na pozostałym ze smażenia oleju przesmażyć pokrojone w plasterki pieczarki. Dodać sól i pieprz, a następnie dodać do pulpetów i gotować 10 minut. Na koniec dodać śmietankę z dodatkiem skrobi i jeszcze chwilę gotować. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz