reklama

poniedziałek, 7 grudnia 2020

Pulpeciki w sosie musztardowo pieczarkowym

Mając do dyspozycji mięso mielone zastanawiałam się jak je tym razem przygotować. Pomysł podsunęła mi moja córka, która często przygotowuje pulpeciki i to w różnych sosach. Zainspirowana jej przepisami postanowiłam zrobić coś nowego, czyli pulpeciki w sosie musztardowo pieczarkowym, które zaserwowałam z kaszą pęczak i  z surówką z marchewki

Składniki na pulpety: 

500 g mięsa mielonego mieszanego

1/2 bułki namoczonej w wodzie i odciśniętej

czosnek mielony

sól

pieprz

pieprz ziołowy

olej do smażenia

Dodatkowe składniki:

200 g pieczarek

1 łyżeczka musztardy

2 łyżki musztardy dijon ziarnistej

2 szklanki bulionu warzywnego

1 łyżka sosu sojowego

200 ml śmietanki 30 %

2 łyzeczki skrobi

Sposób przygotowania:

Składniki na pulpety wyrobić na jednolitą masę, a następnie uformować małe pulpeciki. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, zrumienić z każdej strony pulpety. W garnku zagotować bulion warzywny z dodatkiem sosu sojowego, a następnie do bulionu włożyć upieczone pulpeciki, które krótko zagotować.  Dodać obydwie musztardy, wymieszać i gotować na małym ogniu około 20 minut. Na pozostałym ze smażenia oleju przesmażyć pokrojone w plasterki pieczarki. Dodać sól i pieprz, a następnie dodać do pulpetów i gotować 10 minut. Na koniec dodać śmietankę z dodatkiem skrobi i jeszcze chwilę gotować. Doprawić solą i pieprzem.  Smacznego. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz