reklama

czwartek, 3 grudnia 2020

Zupa krem z dodatkiem kasztanów i mleczka kokosowego

Dzisiaj poszalałam w kuchni i przygotowałam zupę jakiej jeszcze nie było w naszym menu, ba nawet takiej nie znajdziecie w Internecie. W ostatnim poście wspomniałam, że w najbliższym czasie przygotuję zupę z udziałem kasztanów, ale z taką mieszanką jaką dzisiaj przygotowałam  to tylko ja mogę ryzykować, bo nie mam nic do stracenia. Ktoś kto przeczyta mój post pomyśli, że jestem nie oszczędna i jeżeli coś się nie uda wyrzucę. O nie, tak długo będę kombinować, dodawać, żeby to było zjadliwe.

Jednak aby moje wynalazki były godne polecenia, to nie mogą być tylko zjadliwe, muszą być wyjątkowo pyszne.  I muszę przyznać, że  mój główny tester w pełni ją zaakceptował. I o to mi chodziło. 

Składniki:

200 g pieczarek

1 papryka czerwona

2 ziemniaki

200 g kasztanów

1/2 l bulionu warzywnego

200 ml mleczka kokosowego

sól

pieprz

pieprz ziołowy 

gałka muszkatołowa

imbir

sos sojowy

Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzać olej dodać masło, a następnie obrane i pokrojone pieczarki. Wszystko razem przesmażyć. Dodać pokrojoną  paprykę i jeszcze razem wszystko przesmażyć około 10 minut. Zalać bulionem warzywnym. Po zagotowaniu zupy dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz upieczone, obrane i rozdrobnione kasztany (łyżkę rozdrobionych kasztanów odłożyć do posypania zupy). Gotować do  miękkości warzyw. Gdy wszystko będzie miękkie zblendować na krem. Postawić na kuchence, dodać mleczko kokosowe , delikatnie wymieszać i chwilę razem pogotować. Przyprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz