reklama

piątek, 11 grudnia 2020

Ryba duszona na ryżu z marchewką i brokułem z dodatkiem masła orzechowego

 

Do przygotowania tej potrawy zainspirował mnie przepis  na kurczaka z ryżem i brokułami otrzymany nie dawno od znajomej . Byłam ciekawa smaku, bo nigdy nie przygotowywałam ryżu z warzywami z dodatkiem masła orzechowego. Tak przygotowana ryba okazała się wyśmienita w smaku, dlatego można śmiało zaserwować ją nawet na proszonym obiedzie czy kolacji. 

Składniki:

4 filety rybne

przyprawa do ryb

1 torebka ryżu

1/2 cebuli

różyczki z jednego mniejszego brokułu

1 marchewka

łyżka startego imbiru

2 ząbki czosnku

1 łyżka masła orzechowego

2 łyżki sosu sojowego

3 łyżki wody

2 - 3 łyżki oleju

łyżka masła

sól

pieprz, pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

Filety rybne obsypać przyprawami i odłożyć na 10 minut. Ryż ugotować al dente w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w piórka i wrzucić na rozgrzany z masłem olej na patelni. Chwilę przesmażyć, a następnie dodać pokrojoną w kostkę  marchewkę,  różyczki brokułu i razem wszystko przesmażyć. Dodać trochę wody, aby warzywa nie przywarły do patelni. Dodać starty imbir,  czosnek, ryż i razem wszystko przesmażyć. Masło orzechowe wymieszać z sosem sojowym i wodą, a następnie dodać do ryżu z warzywami, doprawić . Na koniec ułożyć na warzywach z ryżem przyprawioną rybę i pod przykryciem dusić około 10 minut. Smacznego. 



1 komentarz: