Do przygotowania tej potrawy zainspirował mnie przepis na kurczaka z ryżem i brokułami otrzymany nie dawno od znajomej . Byłam ciekawa smaku, bo nigdy nie przygotowywałam ryżu z warzywami z dodatkiem masła orzechowego. Tak przygotowana ryba okazała się wyśmienita w smaku, dlatego można śmiało zaserwować ją nawet na proszonym obiedzie czy kolacji.
Składniki:
4 filety rybne
przyprawa do ryb
1 torebka ryżu
1/2 cebuli
różyczki z jednego mniejszego brokułu
1 marchewka
łyżka startego imbiru
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła orzechowego
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki wody
2 - 3 łyżki oleju
łyżka masła
sól
pieprz, pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
Filety rybne obsypać przyprawami i odłożyć na 10 minut. Ryż ugotować al dente w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w piórka i wrzucić na rozgrzany z masłem olej na patelni. Chwilę przesmażyć, a następnie dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, różyczki brokułu i razem wszystko przesmażyć. Dodać trochę wody, aby warzywa nie przywarły do patelni. Dodać starty imbir, czosnek, ryż i razem wszystko przesmażyć. Masło orzechowe wymieszać z sosem sojowym i wodą, a następnie dodać do ryżu z warzywami, doprawić . Na koniec ułożyć na warzywach z ryżem przyprawioną rybę i pod przykryciem dusić około 10 minut. Smacznego.
Super przepis - na pewno spróbuję!
OdpowiedzUsuń