O podobnej zapiekance już pisałam, ale
ta jest naprawdę godna uwagi, ponieważ całość zalana jest sosem
pomidorowym i dopiero potem zapiekana, dzięki czemu nabiera zupełnie
nowego aromatu. Ten pomysł podsunęła mi oczywiście koleżanka
córki Paulina, która często robi takie eksperymenty z potrawami
ogólnie znanymi i zawsze jej to dobrze wychodzi. Zapiekankę tą
proponuję wszystkim tym, którzy uwielbiają gołąbki, a nie maja
czasu, albo po prostu nie chce im się ich robić. W smaku tak naprawdę
niczym się nie różnią od tradycyjnych gołąbków, jedynie wyglądem, a ile czasu można zaoszczędzić przyrządzając w ten sposób tę znaną wszystkim potrawę ? Polecam.
Składniki:
główka kapusty białej
60 dkg mięsa mielonego mieszanego
2 torebki ryżu
średnia cebula
15 dkg słoniny wędzonej
Sposób przygotowania:
Ryż ugotować według przepisu
producenta. Słoninę wędzoną stopić, a następnie zeszklić na
niej pokrojoną drobno cebulę. Ryz, mięso cebulę dokładnie
wymieszać i dobrze doprawić solą i pieprzem. Kapustę obrać z
zepsutych liści i poszatkować. Następnie wrzucić na wrzątek i
chwilę gotować. Odcedzić i ułożyć jedną warstwę w naczyniu
żaroodpornym.Na kapustę równo rozłożyć farsz i znów kapustę,
aż do wypełnienia naczynia. Ostatnią warstwą powinna być
kapusta.
Całość zalewamy sosem pomidorowym i
wkładamy do piekarnika. Zapiekamy około 40 minut w temperaturze 200
stopni. Smacznego.
Uwielbiam gołąbki, zresztą jak i cała moja rodzina. To kolejny ciekawy pomysł na szybką i pyszną potrawę. :)
OdpowiedzUsuń