Wiele słyszałam na temat ciasta marchewkowego, ale jakoś nigdy nie miałam do niego przekonania. Może
dlatego, że nie bardzo mogłam sobie wyobrazić marchewki jako
głównego składnika ciasta. Jedak pod namową starszej córki,
która miała okazję jeść to ciasto u swojej przyjaciółki
Kamili, ciasto to tak zachwalała, w dodatku podała dokładny
przepis Kamilki, że w końcu zdecydowałam się na jego upieczenie. Ciasto okazało się bardzo dobre, wilgotne w środku. Jednym słowem
ciasto marchewkowe zdobyło moją aprobatę do tego stopnia, że będę
je polecać wszystkim, którzy nie mieli okazji jeszcze je spróbować.
Składniki:
7 jajek
7,5 dkg masła
7,5 dkg masła
60 dkg marchewki
30 dkg cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli
6 łyżek soku cytrynowego
20 dkg mielonych migdałów
łyżeczka cynamonu
skórka starta z 1 cytryny
12,5 dkg mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz i bułka tarta do formy
polewa
Sposób przygotowania:
Masło stopić i przestudzić.
Marchewkę obrać, wypłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Oddzielić żółtka od białek, a następnie utrzeć z z szczypta
soli, z 15 dkg cukru i cukrem waniliowym na puszystą, jasnokremową
masę. Do tak przygotowanych żółtek dodawać porcjami wystudzone
masło, wlać sok z cytryny, dodać starta marchewkę, zmielone
migdały, startą skórkę z cytryny i cynamon. Białka ubić z
pozostałym cukrem 15 dkg na sztywno. Pianę delikatnie połączyć z
przygotowaną masą marchewkową, dosypać przesianą mąkę z
proszkiem do pieczenia i jeszcze raz delikatnie przemieszać. Blaszkę
25 x 40 cm wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą, a
następnie nałożyć do niej ciasto. Wstawić do nagrzanego do 175
stopni piekarnika. Piec około 60 min. Można ciasto wykończyć dowolna polewą. Smacznego.
jest po prostu przepyszne
OdpowiedzUsuń