reklama

środa, 10 lutego 2016

Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów

O sosach obiecałam pisać już w jakimś początkowym poście, ale jakoś nie było ku temu okazji. napisałam o dwóch, a gzie reszta?  Dlatego dzisiaj przygotowując mielone z kapustą a la gołąbki musiałam zrobić sos pomidorowy i stwierdziłam, że to doskonała okazja by przepis ten znalazł się na moim blogu. Kiedyś robiłam sos pomidorowy na podstawie sosu białego z dodatkiem przecieru pomidorowego, ale ten sos już nikomu nie smakuje, bo jest z mąką, a ten co teraz serwuję jest bez zagęszczaczy, dlatego jest o wiele smaczniejszy i zdrowszy.

Składniki:
5-6 pomidorów świeżych
łyżka masła
1/2 cebuli
1/2 szklanki rosołu
sól i pieprz
liść laurowy ziele angielskie
bazylia

Sposób przygotowania:
Pomidory świeże lub z puszki (ja miałam pomidory swoje zagotowane w całości) obrać ze skórki i pokroić w większą kostkę. Na łyżce masła zeszklić pół cebuli, a następnie dodać przygotowane pomidory i 1/2 szklanki rosołu. Wszystko razem dusić do miękkości, a następnie zblendować na gładka masę. Postawić na kuchenkę dodać listek laurowy, ziele angielskie i jeszcze chwilę gotować, ewentualnie dodać trochę rosołu jeżeli będzie za gesty. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz