O sosach obiecałam pisać już w
jakimś początkowym poście, ale jakoś nie było ku temu okazji. napisałam o dwóch, a gzie reszta?
Dlatego dzisiaj przygotowując mielone z kapustą a la gołąbki
musiałam zrobić sos pomidorowy i stwierdziłam, że to doskonała
okazja by przepis ten znalazł się na moim blogu. Kiedyś robiłam
sos pomidorowy na podstawie sosu białego z dodatkiem przecieru
pomidorowego, ale ten sos już nikomu nie smakuje, bo jest z mąką, a
ten co teraz serwuję jest bez zagęszczaczy, dlatego jest o wiele
smaczniejszy i zdrowszy.
Składniki:
5-6 pomidorów świeżych
łyżka masła
1/2 cebuli
1/2 szklanki rosołu
sól i pieprz
liść laurowy ziele angielskie
bazylia
Sposób przygotowania:
Pomidory świeże lub z puszki (ja
miałam pomidory swoje zagotowane w całości) obrać ze skórki i pokroić w większą kostkę. Na łyżce masła zeszklić pół cebuli,
a następnie dodać przygotowane pomidory i 1/2 szklanki rosołu.
Wszystko razem dusić do miękkości, a następnie zblendować na
gładka masę. Postawić na kuchenkę dodać listek laurowy, ziele
angielskie i jeszcze chwilę gotować, ewentualnie dodać trochę
rosołu jeżeli będzie za gesty. Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego.
Takiego przepisu na sos szukałam, dziękuję Pani Edelko :)
OdpowiedzUsuń