Mięso mielone jest dostępne w naszym
domu na okrągło, ale to wcale nie znaczy, że robię tylko i wyłącznie kotlety mielone. Dodaję je również do różnych
zapiekanek, żeby to nasze menu w jakiś sposób urozmaicić. Wciąż
szukam nowych pomysłów na mięso mielone o czym doskonale wie moja
najstarsza córka, dlatego też od czasu do czasu podsyła mi do
wypróbowania różne przepisy na potrawy z mięsem mielonym w roli
głównej.
Ostatnio bardzo zainteresował mnie przepis Kamilki na
roladę mięsną z mięsa mielonego. Jest to proste, a zarazem bardzo
smakowite danie, które można podawać zarówno na ciepło jak i na
zimno, na obiad z surówką i ziemniakami, jak i jako ciepłą
przystawkę na wszelkie imprezy rodzinne.
Składniki:
500g mięsa mielonego
1 jajko
1 bułka najlepiej sucha
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
łyżka masła
sól, pieprz, majeranek
mleko do namoczenia bułki
Składniki na nadzienie:
5 jajek ugotowanych
garść posiekanej natki pietruszki
garść posiekanego koperku
1 -2 łyżki majonezu
sól i pieprz
Sposób przygotowania farszu:
Ugotowane jajka pokroić w kostkę,
dodać pietruszkę, koperek, majonez i dokładnie wymieszać.
Doprawić solą i pieprzem.
Sposób przygotowania mięsa mielonego:
Bułkę namoczyć w mleku i odczekać,
aż zmięknie. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na
maśle. Mięso mielone wygnieść z namoczoną bułką, cebulą,
surowym jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami
na gładka masę. Rozwałkować na foli aluminiowej posypanej tartą
bułka, nałożyć farsz i zwinąć. Tak przygotowaną roladę włożyć
do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180
stopni piekarniku około 60 minut. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz