Tak jak obiecałam, dzisiaj następna
pasta z dodatkiem awokado. Ostatnia pasta tak nam zasmakowała,
dlatego postanowiłam, że będzie teraz częstym gościem w naszym
menu. Tym bardziej, że sporo dobrych rzeczy na temat tego owocu
dowiedziałam się czytając ciekawe artykuły nie tylko w
internecie. Nie miałam pojęcia, że awokado zawiera kwas foliowy i
witaminę B6, które to pomagają w regulacji homocysteiny, wysoki
poziom której prowadzi do chorób serca. Obniża cholesterol, dzięki temu, że zawiera związek beta-sitosterol.
Ponadto kontroluje
ciśnienie krwi, wspomaga zdrowie oczu, reguluje poziom cukru we krwi
i wiele innych korzyści jest z jedzenia tego niepozornego owocu. Tak
więc pasty z dodatkiem awokado są nie tylko smaczne, ale także
zdrowe, dlatego jak najbardziej powinniśmy je jeść. Tym razem
majonez zastąpiłam serkiem, dodałam czosnek dla wyostrzenia smaku i
o dziwo, wyszła znakomita pasta, która mogę jak najbardziej
polecić.
Składniki:
1 dojrzałe awokado
2 jajka
serek śmietankowy
pół mniejszej cebuli
sól, pieprz
1 duży ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo i pozostawić
do ostudzenia. Awokado obierać ze skórki i usunąć pestkę.Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki łącznie z serkiem włożyć do głębszego pojemnika i zblendować na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przechowywać w lodówce.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz