Takiego kurczaka miałam okazję jeść
dawno temu i choć bardzo mi smakował jakoś nigdy nie odważyłam
się go zrobić dla swojej rodzinki. Może to dlatego, że byli
przyzwyczajeni do innej kuchni, którą od początku wprowadziłam i
raczej zamknięci na tego typu nowości. Jednak nie dawno w jakiejś
grupie kulinarnej do której należę ktoś wspomniał o tym kurczaku
na piwie i dlatego też postanowiłam wreszcie go wypróbować.
Muszę przyznać, że wcale to nie był głupi pomysł, bo ten sposób
pieczenia kurczaka okazał się strzałem w dziesiątkę nie tylko
według mnie, ale również według mojego męża, który teraz stał
się mimochodem moim krytykiem kulinarnym. Z tą potrawą na pewno każdy się
spotkał, jednak nie każdy miał okazję go pokosztować.
Dlatego
chciałam zachęcić wszystkich do wypróbowania kurczaka
sporządzonego według tego przepisu, ponieważ jest on nie tylko
soczysty w środku, ale także ma delikatną i chrupiącą skórkę,
którą zawdzięcza właśnie delikatnemu wylewaniu się piwa na
całego kurczaka piekącego się w piekarniku w pozycji pionowej.
Składniki:
1 kurczak
1/2 l butelka z piwem
przyprawy:
sól
pieprz
papryka słodka
papryka ostra
czosnek granulowany
olej
Sposób przygotowania:
Wszystkie przyprawy dokładnie
wymieszać. Kurczaka dokładnie umyć, wytrzeć do sucha, a następnie
natrzeć olejem i przyprawami. Tak przygotowanego kurczaka włożyć
do lodówki na kilka godzin. Ja zostawiłam go na całą noc. Po tym
czasie butelkę z piwa dokładnie umyć, zdjąć etykietki, a
następnie kurczaka nabić na tą otwartą butelkę. Całość
wstawić do naczynia żaroodpornego lub do brytfanki. Piec w
nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Długość pieczenia zależy od
wagi kurczaka. 1,5 kg kurczak powinien piec się półtorej godziny.
Piwo nie wylewa się cały czas na kurczaka tylko delikatnie paruje,
ja jednak dwa razy podczas pieczenia dodałam odrobinę soli do piwa,
po to by piwo się spieniło i delikatnie ze wszystkich stron oblało
kurczaka, dlatego nie musiałam dodatkowo go co jakiś czas oblewać.
Smacznego.
Zacheciła mnie Pani...zrobię !
OdpowiedzUsuń