reklama

wtorek, 18 sierpnia 2015

Tiramisu


Tak przeglądam sobie mój stary zeszyt z przepisami, który co chwilę uzupełniam nowymi, by kiedyś moje dzieci miały wgląd do niego i znalazłam przypadkowo przepis na coś absolutnie pysznego. Jest to włoski deser tiramisu. Ja kilka lat temu nie miałam pojęcia, że coś takiego istnieje, ale przy okazji odwiedzin rodziny w Niemczech zostałam poczęstowana tym wyjątkowo lekkim, doskonałym w każdym calu deserem włoskim.
I aż mi ślinka cieknie na samą myśl, dlatego muszę koniecznie go zrobić, tym bardziej, że mam najważniejszy składnik, czyli serek mascarpone. A jeżeli chodzi o przepis to dostałam go od Niemki, która przywiozła go prosto z Włoch. Jest ona bardzo bliska mojej rodzinie, chociaż nie jest z nami spokrewniona. Dosyć często się widzimy, albo w Niemczech, albo u nas w Polsce, bo nas odwiedza. A teraz czas na ten pyszny deser.

Składniki:
500 g serka mascarpone
6 jajek
30 podłużnych biszkoptów
szklanka mocnej kawy
3 łyżki cukru
4 łyżki kakao gorzkiego
50ml koniaku lub brendy

Sposób przygotowania:
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier i utrzeć na jasną, kremową masę. Dodać serek mascarpone i dokładnie zmiksować. Następnie ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Kawę i koniak wylać do głębokiego talerza, wymieszać. W mieszance kawowo-alkoholowej szybko zanurzać biszkopty jeden po drugim i układać na dnie szklanego naczynia. Na tak ułożone biszkopty rozprowadzić połowę masy z serka mascarpone i oprószyć połową kakao. Powtórzyć warstwę: biszkopty, serek i kakao. Całość wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Smacznego.

2 komentarze: