reklama

poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Szarlotka mojej mamy


To było, jest i będzie najbardziej ulubione ciasto w naszej bliższej i dalszej rodzinie. Najpierw piekła je moja mama, później po niej przyjęłam pałeczkę ja, a teraz co raz częściej zdarza się, że córka za granicą też je piecze, bo jest to zaś ulubione ciasto jej męża. Dlatego nie muszę się martwić, że w mojej rodzinie tradycja pieczenia ciast zaginie. Jeśli zaś chodzi o drożdżowe ciasta i torty, to nie pokonany jest w naszej rodzinie nasz młodszy syn, który robi takie wypieki, że aż hej. Ale wracając do szarlotki oto nasz rodzinny przepis:


Ciasto
 Składniki:
0,5 kg mąki
1 kost. Margaryny mlecznej
3 jajka całe
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
3/4 szklanki cukru

Masa jabłkowa
3 kg jabłek najlepsze antonówki
cukier do smaku
1 łyżka cynamonu
2 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania masy jabłkowej:
Jabłka obrać i potrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do garnka i chwilę gotować cały czas mieszając, aż puszczą sok. Jeżeli będą za kwaśne dodać ewentualnie cukru.  Dodać cynamon, dokładnie przemieszać i wylać na durszlak postawiony na misce, aby uratować oryginalny sok z jabłek, którym można się delektować. Dodać bułkę tartą i ponownie wymieszać.

Sposób przygotowania ciasta:
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i włożyć do lodówki do schłodzenia na około godzinę. Następnie wyjąć jedną część i cienką warstwą wyłożyć dno blaszki. Ponakłuwać ciasto widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika (180 stopni). Chwile podpiec ciasto. Na tak podpieczone ciasto rozsypać trochę bułki tartej, a następnie wyłożyć masę jabłkowa i przykryć druga częścią rozwałkowanego ciasta.
Piec w temperaturze 180 stopni 30-35 minut. Ostudzone ciasto polukrować lukrem sporządzonym z cukru pudru, wody i paru kropel olejku migdałowego. Smacznego.

4 komentarze:

  1. Wspaniale smakuje , juz pieklam . Ja dodaje do jablek troche rodzynek , ale nie wszyscy lubia

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam szarlotkę. Ciekawy przepis. Pierwszy raz spotykam się, aby do jabłek dodawać bułkę tartą muszę wypróbować zaciekawiło mnie to.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszna jest ta szarlotka też już ją piekłam,mój mąż i synek ją uwielbiają:)polecam:)

    OdpowiedzUsuń