To proste a zarazem wyjątkowe w smaku danie przygotowałam na prośbę mojego męża, który uwielbia ryby i wciąż wyszukuje jakieś przepisy z ich udziałem. Ten przepis znalazł już dość dawno temu i teraz mu się o nim przypomniało. Notuje, zapisuje, a potem mnie to przekazuje. I dobrze, bo w ten sposób mogę mój blog wzbogacić o ciekawsze treści.
Składniki:
400 g filetów z łososia
1 duży por
1 marchewka
200 ml śmietanki kremówki
200 ml bulionu warzywnego
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
Sól
pieprz
pieprz ziołowy
zielona pietruszka do dekoracji
Sposób przygotowania:
Łososia pokroić na kawałki. Doprawić solą, pieprzem i odstawić na bok. W garnku rozgrzać masło, dodać pokrojonego w talarki pora oraz marchewkę. Smażyć, aż warzywa lekko zmiękną, ale nie zrumienią się. Następnie dodać mąkę do warzyw i smażyć przez minutę, ciągle mieszając. Do tak przygotowanych warzyw stopniowo dodawać bulion, cały czas mieszając, aby nie było grudek. Gotować przez kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. Do sosu wlać śmietankę i chwilę gotować na małym ogniu. Na koniec dodać kawałki łososia do sosu i gotować na małym ogniu przez 5-7 minut, aż łosoś będzie delikatnie ugotowany, ale wciąż soczysty. Tak przygotowaną blanquettę zaserwowałam z ryżem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz