Zupy kremy od dawna znajdują się w naszym menu, a to dlatego, że są szybkie w przygotowaniu i można użyć do ich sporządzenia przeróżnych warzywa. Często do zagęszczania takiej zupy używałam ziemniaków, jednak tym razem postanowiłam zastosować fasolę białą z puszki. Z takiej mieszanki powstała przepyszna zupa krem, którą można co jakiś czas urozmaicać przez dodawanie coraz to innych warzyw.
Składniki:
1 średnia cukinia
1 puszka białej fasoli
1 mała cebula
1 mała papryka żółta
500 ml bulionu warzywnego
1 łyżka masła klarowanego
sól
pieprz
pieprz ziołowy
sos sojowy
koperek do dekoracji
Sposób przygotowania:
W garnku roztopić masło, wrzucić drobno posiekaną cebulę i chwilę przesmażyć. Do przesmażonej cebuli dodać pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę i smażyć przez 5-7 minut, aż zmiękną. Wlać bulion warzywny. Całość doprowadź do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Na koniec dodać fasolę i chwilę jeszcze gotować. Doprawić. Zdjąć garnek z ognia i po chwili wszystko zblędować. Ne koniec jeszcze raz doprawić. Tak przygotowany krem podawać udekorowany koperkiem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz