reklama

czwartek, 7 sierpnia 2025

Zupa krem z cukinii, białej fasoli i papryki żółtej

Zupy kremy od dawna znajdują się w naszym menu, a to dlatego, że są szybkie w przygotowaniu i można użyć do ich sporządzenia przeróżnych warzywa. Często do zagęszczania takiej zupy używałam ziemniaków, jednak tym razem postanowiłam zastosować fasolę białą z puszki. Z takiej mieszanki powstała przepyszna zupa krem, którą można co jakiś czas urozmaicać przez dodawanie coraz to innych warzyw.

Składniki:

 1 średnia cukinia 

 1 puszka białej fasoli 

 1 mała cebula

 1 mała papryka żółta

 500 ml bulionu warzywnego

 1 łyżka masła klarowanego

 sól

pieprz

pieprz ziołowy

sos sojowy

 koperek do dekoracji

Sposób przygotowania:

W  garnku roztopić masło, wrzucić drobno posiekaną cebulę i chwilę przesmażyć. Do przesmażonej cebuli dodać pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę i smażyć przez 5-7 minut, aż zmiękną. Wlać bulion warzywny. Całość doprowadź do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Na koniec dodać fasolę i chwilę jeszcze gotować. Doprawić. Zdjąć garnek z ognia i po chwili wszystko zblędować. Ne koniec jeszcze raz doprawić. Tak przygotowany krem podawać udekorowany koperkiem. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz