Ostatnio nie mam pomysłu na proste i zdrowe dania obiadowe, ale dzięki mojemu mężowi odkrywamy co raz to nowsze przepisy z użyciem warzyw i owoców. Dzisiaj mając do dyspozycji cukinię i paprykę, które zazwyczaj znajdują się w naszej spiżarce postanowiłam przygotować taki wyjątkowy w smaku sos cieniowo paprykowy, który doskonale nadaje się do zaserwowania z makaronem.
Składniki:
2 mniejsze cukinie
1 czerwona papryka
3 łyżki oleju
śmietanka rama 7%
sól
pieprz
pieprz ziołowy
czosnek granulowany
2 łyżki pokrojonego koperku
Sposób przygotowania:
Na dużej patelni rozgrzać olej na średnim ogniu. Dodać startą na dużych oczkach cukinię i paprykę. Smażyć przez około 7 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym do smaku. Następnie wlać śmietankę i gotować do jej zgęstnienia. Na koniec dodać posiekany koperek, przyprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym. Do tak przygotowanego sosu dodać makaron, wymieszać i podawać. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz