reklama

czwartek, 31 lipca 2025

Makaron z sosem cukiniowo paprykowym

 

Ostatnio nie mam pomysłu na proste i zdrowe dania obiadowe, ale dzięki mojemu mężowi odkrywamy co raz to nowsze przepisy z użyciem warzyw i owoców. Dzisiaj mając do dyspozycji cukinię i paprykę, które zazwyczaj znajdują się w naszej spiżarce postanowiłam przygotować taki wyjątkowy w smaku sos cieniowo paprykowy, który doskonale nadaje się do zaserwowania z makaronem. 

Składniki:

2 mniejsze cukinie

1 czerwona papryka

3 łyżki oleju

śmietanka rama 7%

sól

pieprz

pieprz ziołowy

czosnek granulowany

2 łyżki pokrojonego koperku  

Sposób przygotowania:

Na dużej patelni rozgrzać olej  na średnim ogniu. Dodać startą na dużych oczkach cukinię i paprykę. Smażyć przez około 7 minut, aż warzywa  zmiękną. Doprawić solą,  pieprzem i czosnkiem granulowanym do smaku. Następnie wlać śmietankę i gotować do jej zgęstnienia. Na koniec dodać posiekany koperek, przyprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym. Do tak przygotowanego sosu dodać makaron, wymieszać i podawać. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz