Przygotowałam już kiedyś curry warzywne i już wtedy przyrzekłam sobie, że co jakiś czas będę eksperymentować z różnymi warzywami. Ten pomysł podsunął mi mój mąż, który wprost uwielbia brokuły i jadł by je codziennie w różnych wersjach. Mimo to, że nie przepada za mleczkiem kokosowym to takie danie przypadło mu do gustu i poleca je wszystkim swoim znajomym.
Składniki
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
biała część pora
mały brokuł
torebka ryżu
1 łyżka oleju
1 łyżka proszku curry
1 łyżka koncentratu pomidorowego
250 ml bulionu warzywnego
1 puszka mleka kokosowego
liście kolendry do smaku
sól
pieprz
pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
Obrać cebulę i ząbki czosnku, a następnie cebulę pokroić w piórka, a ząbki czosnku w drobną kostkę. Por oczyścić i pokroić w na plasterki o grubości około 2 cm. Brokuły oczyścić i podzielić na różyczki. W między czasie przygotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozgrzać olej w rondlu, wrzucić cebulę, czosnek i smażyć , aż cebula stanie się szklista. Dodać proszek curry, koncentrat pomidorowy i smażyć przez około 1 minutę. Po tym czasie wlać bulion warzywny, mleko kokosowe i doprowadź wszystko do wrzenia. Dodać przygotowane warzywa i gotować pod przykryciem przez 5–10 minut na średnim ogniu. Na koniec doprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Podawać z ryżem i posypać posiekaną kolendrą. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz