reklama

środa, 26 marca 2025

Wegetariańskie curry z brokułów i pora

Przygotowałam już kiedyś curry warzywne i już wtedy przyrzekłam sobie, że co jakiś czas będę eksperymentować z różnymi warzywami. Ten pomysł podsunął mi mój mąż, który wprost uwielbia brokuły i jadł by je codziennie w różnych wersjach. Mimo to, że nie przepada za mleczkiem kokosowym to takie danie przypadło mu do gustu i poleca je wszystkim swoim znajomym. 

Składniki 

1 czerwona cebula

2 ząbki czosnku

biała część pora

mały brokuł

torebka ryżu

1 łyżka oleju 

1 łyżka proszku curry

1 łyżka koncentratu pomidorowego

250 ml bulionu warzywnego

1 puszka mleka kokosowego

liście kolendry do smaku

sól 

pieprz 

pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

Obrać cebulę i ząbki czosnku, a następnie cebulę pokroić w piórka, a ząbki czosnku w drobną kostkę. Por oczyścić i pokroić w na plasterki o grubości około 2 cm. Brokuły oczyścić i podzielić na różyczki. W między czasie przygotować  ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozgrzać olej  w rondlu, wrzucić  cebulę, czosnek i smażyć , aż cebula stanie się szklista. Dodać proszek curry, koncentrat pomidorowy i smażyć przez około 1 minutę. Po tym czasie wlać bulion warzywny,  mleko kokosowe i doprowadź wszystko do wrzenia. Dodać przygotowane warzywa i gotować pod przykryciem przez 5–10 minut na średnim ogniu. Na koniec doprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Podawać z ryżem i posypać posiekaną kolendrą. Smacznego. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz