Już kiedyś pisałam, że za każdym razem, kiedy tylko zostają mi warzywa, których jest za mało by przygotować jakąś konkretną potrawę, decyduję się na sporządzenie zupy krem, którą uwielbiamy. Muszę przyznać, że te moje eksperymenty zawsze kończą się zupą o innym, niepowtarzalnym smaku. I o to mi w tym wszystkim chodzi, bo wciąż dodaję co raz to inne dodatki. Tym razem pokusiłam się na dodanie sera gouda do smarowania wyszła super zupa krem.
Składniki:
1/2 cebuli
ząbek czosnku
1 marchewka
1 cukinia średnia
0,5 szt. papryki czerwonej
3 łodygi selera naciowego
1/2 puszki pomidorów krojonych
2 ziemniaki
100 g serka topionego gouda
sól
pieprz
pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
Cebulę, czosnek, marchewkę oraz ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać masło klarowane, a następnie dodaj pokrojoną cebulę, czosnek. Podsmażyć na złoty kolor. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone marchewki, seler naciowy, paprykę i cukinię pokrojoną w kostkę, oraz ziemniaki. Smażyć przez kilka minut, mieszając, by składniki się lekko podsmażyły. Wlać bulion do garnka z warzywami. Dodać pomidory z puszki. Gotować na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aż warzywa staną się miękkie. Zmniejszyć ogień i dodać serek do zupy. Mieszać, aż serek całkowicie się rozpuści, a zupa uzyska gładką, kremową konsystencję. Całość zblendować na gładki krem. Na koniec doprawić. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz