reklama

czwartek, 27 lutego 2025

Zupa serowa wegetariańska

 

Przygotowywałam już różne wersje zupy serowej, ale takiej jeszcze nigdy. Takie wegetariańskie potrawy testuję od dawna, ponieważ nasz syn jest wegetarianinem i gdy do nas przyjeżdża chcę mu czymś zaimponować, by przekonał się, że mama nie tylko gotuje rosół, rolady i kluski, którymi się kiedyś zachwycał, ale coraz częściej potrawy wegetariańskie. Trzeba uszanować jego wybór i przystosować nasze menu również dla niego. 

Składniki:

1/2 cebuli

duży ząbek czosnku

kawałek pora sałatkowego

200 g serka topionego śmietankowego

200 g serka topionego ziołowego

kawałek sera Bawaria Blue

1 marchewka

2 średnie ziemniaki

1,5 l bulionu warzywnego

1 łyżka masła klarowanego

sól ziołowa

pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę, czosnek, marchewkę oraz ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę.  Por obrać z wierzchnich liści i pokroić w pół plasterki. W garnku rozgrzać masło klarowane, a następnie dodaj pokrojoną cebulę, por i czosnek. Podsmażyć na złoty kolor.  Do zeszklonej cebuli i pora dodać pokrojone marchewki i ziemniaki. Smażyć przez kilka minut, mieszając, by składniki się lekko podsmażyły. Wlać  bulion do garnka z warzywami. Gotować na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aż warzywa staną się miękkie. Zmniejszyć ogień i dodać serki  do zupy. Mieszać, aż serki całkowicie się rozpuszczą, a zupa uzyska gładką, kremową konsystencję. a koniec doprawić. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz