Przygotowywałam już różne wersje zupy serowej, ale takiej jeszcze nigdy. Takie wegetariańskie potrawy testuję od dawna, ponieważ nasz syn jest wegetarianinem i gdy do nas przyjeżdża chcę mu czymś zaimponować, by przekonał się, że mama nie tylko gotuje rosół, rolady i kluski, którymi się kiedyś zachwycał, ale coraz częściej potrawy wegetariańskie. Trzeba uszanować jego wybór i przystosować nasze menu również dla niego.
Składniki:
1/2 cebuli
duży ząbek czosnku
kawałek pora sałatkowego
200 g serka topionego śmietankowego
200 g serka topionego ziołowego
kawałek sera Bawaria Blue
1 marchewka
2 średnie ziemniaki
1,5 l bulionu warzywnego
1 łyżka masła klarowanego
sól ziołowa
pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę, czosnek, marchewkę oraz ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Por obrać z wierzchnich liści i pokroić w pół plasterki. W garnku rozgrzać masło klarowane, a następnie dodaj pokrojoną cebulę, por i czosnek. Podsmażyć na złoty kolor. Do zeszklonej cebuli i pora dodać pokrojone marchewki i ziemniaki. Smażyć przez kilka minut, mieszając, by składniki się lekko podsmażyły. Wlać bulion do garnka z warzywami. Gotować na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aż warzywa staną się miękkie. Zmniejszyć ogień i dodać serki do zupy. Mieszać, aż serki całkowicie się rozpuszczą, a zupa uzyska gładką, kremową konsystencję. a koniec doprawić. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz