reklama

środa, 19 marca 2025

Sałatka z wędzonym łososiem, awokado, granatem z dodatkiem jajek

Długo zastanawiałam się co przygotować z wędzonego łososia, który otrzymałam w prezencie. Szkoda było by, aby się zmarnował. Postanowiłam więc zrobić sałatkę, która doskonale przyda się na nadchodzące święta. Sałatka została bardzo pozytywnie przyjęta przez moich gości.

Składniki:

200 g roszponki

100 g łososia wędzonego

2jajka

1 awokado

1 granat

kilka pomidorków koktajlowych

Składniki na sos:

4 łyżki oliwy 

3 łyżki soku z cytryny 

1 łyżka miodu

1 łyżeczka musztardy francuskiej lub dijon

sól

pieprz

Sposób przygotowania sosu:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. 

Sposób przygotowania:

Umyć i osuszyć roszponkę, a następnie wrzucić do miski. Łososia p0kroić na mniejsze kawałki. Wyłuskać ziarenka granatu. Awokado obierać ze skórki i pokroić w kostkę, a następnie dodać do roszponki. Na koniec sałatkę ułożyć na talerzu, dodać jajka ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki. Na koniec gotowym sosem polać sałatkę. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz