Długo zastanawiałam się co przygotować z wędzonego łososia, który otrzymałam w prezencie. Szkoda było by, aby się zmarnował. Postanowiłam więc zrobić sałatkę, która doskonale przyda się na nadchodzące święta. Sałatka została bardzo pozytywnie przyjęta przez moich gości.
Składniki:
200 g roszponki
100 g łososia wędzonego
2jajka
1 awokado
1 granat
kilka pomidorków koktajlowych
Składniki na sos:
4 łyżki oliwy
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
1 łyżeczka musztardy francuskiej lub dijon
sól
pieprz
Sposób przygotowania sosu:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Sposób przygotowania:
Umyć i osuszyć roszponkę, a następnie wrzucić do miski. Łososia p0kroić na mniejsze kawałki. Wyłuskać ziarenka granatu. Awokado obierać ze skórki i pokroić w kostkę, a następnie dodać do roszponki. Na koniec sałatkę ułożyć na talerzu, dodać jajka ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki. Na koniec gotowym sosem polać sałatkę. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz