Dynia od jakiegoś już czasu gości w naszej kuchni. Dlatego ciągle poszukuję coraz to nowszych przepisów na potrawy z tym jesiennym warzywem. Ostatnio miałam okazję spróbować wyjątkowego w smaku, a przede wszystkim prostego w przygotowaniu dania obiadowego. Potrawka z dynią, pieczarkami, kurczakiem w pysznym sosie śmietanowym zaserwowana z kaszą jęczmienną może zaskoczyć swym smakiem nie tylko domowników, ale również gości zaproszonych na jesienne spotkanie.
Składniki:
500 g filetów z piersi kurczaka
1/2 dyni Hokkaido
200 g pieczarek
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
200 ml śmietanki rama
1/2 szklanki wody
olej
przyprawa do drobiu
sól
pieprz
pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
Piersi kurczaka pokroić na mniejsze kawałki obsypać przyprawami, wymieszać i odstawić na 15 min, a następnie wrzucić na rozgrzany olej i przesmażyć. Następnie wyjąć mięso, a do pozostałego tłuszczy wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek. Chwilę przesmażyć, dodać pokrojone pieczarki i smażyć aż odparują wodę. Dodać pokrojoną dynię do patelni z pieczarkami. Smażyć przez kilka minut, mieszając, aż dynia lekko zmięknie i nabierze aromatu pozostałych składników. Dodać mięso z kurczaka, dolać wody i gotować do miękkości składników. Na koniec dodać śmietankę i chwilę gotować do zgęstnienia sosu. Przyprawić. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz