Przygotowywałam już różne placki, ale takie z dodatkiem dyni nigdy. Przyznaję, że słyszałam o nich już dawno, ale jakoś nigdy nie odważyłam się ich zrobić, bo wiedziałam, że nasze dzieci to niejadki i takie nowości by nie przeszły. Jednak teraz jak już pisałam, kiedy jesteśmy sami nie raz mogę sobie pozwolić na różne kulinarne eksperymenty.
Składniki:
1 kg ziemniaków
1/2 dyni Hokkaido
1 jajko
1/2 cebuli
mąka pszenna
sól
pieprz
pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
Obrać ziemniaki i cebulę. Następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a dynię na tarce o dużych oczkach. Dodać całe jajko i wymieszać. Dodać około 3/4 szklanki pszennej mąki i dokładnie wymieszać. Doprawić solą , pieprzem i pieprzem ziołowym. Na patelni rozgrzać około pół szklanki oleju i smażyć placki z obu stron na złocisty kolor. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz